Foto: Unsplash, Ilustracija

Mesar otkrio kako varaju kupce: ‘Obratite pažnju kad dođe do vaganja’

Autor: Dnevno.hr

Trgovci se služe različitim trikovima kako bi kupce nagnali da plate više. Ne tiče se to samo podizanja cijena ili shrinkflacije, odnosno smanjivanja gramaže proizvoda uz zadržavanje ili podizanje cijene, već je riječ i o trikovima koje rijetki kupci otkriju. Pritom je najlakše navesti kupce da preplate robu u rinfuzi ili namirnice koje nisu pakirane točno u gram, poput mesa ili kruha.

Upravo s mesarima beogradski kupci imaju najvećih problema. Naime, zakidanje na gramaži je postalo uobičajeno i u tamošnjim mesnicama. Tako se na društvenim mrežama pojavila fotografija suhomesnatih proizvoda navodno pakiranih po 100 grama. Kupac je, sumnjajući u to, izvagao pakiranja još u trgovini. Ispalo je da je u njima svega 78 grama mesa.

“Obratite pažnju, zakidaju na mjerenju. Na kontrolnoj vagi u marketu izmjereno po 78 grama. Nije prvi put da zakidaju. Žena se brani da je takva vaga. Na većoj gramaži se to teže primijeti, ali na 100 grama je baš primjetno”, stoji u objavi na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SERBIA LIVE – BEOGRAD (@serbialive_beograd)




Trik s vagom

Tako je kupac platio 100 grama dimljenog vrata koje nije dobio po cijeni od 107 dinara (0,91 eura), a 100 grama dimljene pečenice, koje također nije dobio, stajale su ga 93 dinara (0,79 eura). No, nije bio jedini u takvoj situaciji. Štoviše, javili su se i neki bivši mesari, koji su ljude upozorili na trikove s mesom.

“Da znate, meso dolazi istovareno s vodom, tako da, ako vam narežu kilogram šnicle i dođete kući i stavite u frižider, nakon nekoliko sati neće biti jedan kilogram, jer meso kalira. Imaju i foru s vagom. Ispod papira uvijek stave komad nečega da gramaža bude veća jer tako šef objekta u kojem kupujete stavlja sebi bonus u džep”, komentirao je čovjek koji je zbog tih stvari dao otkaz u mesnici.

Lukave metode prodavača s kojima vas varaju na tržnici: Za meso imaju posebnu foru




Što se tiče trikova s mesom, brojni mesari ne žele samljeti svježe meso, nego kupcima nude već pripremljeno, od prije mljeveno meso, jer se tako rješavaju ostataka, umjesto da kupcima ponude prave komade čistog mesa.

Većini potrošača ne pada na pamet kod kuće ili u trgovini ponovno izmjeriti pakiranje mesa, pa se događa da im u cijenu budu uračunati papir ili plastična ambalaža u kojoj je meso pakirano. Poznati su i trikovi s prelijepljivanjem deklaracija, ali i navođenjem različitih cijena na pultu i blagajni.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.