en.wikipedia.org

Europa je slomljena, car stvara i sjedinjuje snage koje će ga slijediti!

Autor: Baštjan Turk/7 Dnevno/ 8. srpnja 2016.

Za razliku od Hladnog rata, kada su Sovjeti u velikoj mjeri podržavali ljevičarske skupine, labavi prostor ideologije i vrijednosti, u kojemu se danas nalazi Zapad, Kremlju omogućuje podupiranje lijevih i desnih političkih krajnosti, zelenih, antiglobalista, financijskih elita…

Brexit predstavlja prekretnicu kakve u Europi nije bilo od velikog spajanja 1. svibnja 2004. godine. Jedina je razlika u tome što je tada prekretnica označavala nešto pozitivno, a sada negativno. Prije svega, Europa je vojno oslabljena. Britanska je vojska predstavljala najmoćniju vojsku Europe, ali za razliku od Francuza kojima je glavni interes heksagonala u Africi (tamo se nalazi većina njihovih kolonija), britanska je vojska u službi cijele zajednice. Europa je uglavnom u NATO savezu, što nije europska institucija.

Europa nikada nije bila toliko oslabljena niti toliko slomljena. No, neki su to znali iskoristiti. Ponajprije najveći majstor, ruski car Vladimir Putin, svojom tajnom strategijom koja se odvija izvan očiju javnosti. Rusija danas u Europi svakoga gleda kao svojega, ne samo na državnoj već i na ideološkoj osnovi. Putin na prikriveni način združuje suparničke logore kako bi si osigurao utjecaj. Nekadašnjeg agenta KGB-a podržava primjerice i francuska desnica, kao i Orbanova nacionalistička vlada. Cilj Vladimira Putina je jasan: u suvremenom svijetu želi uspostaviti ideju ruske dominacije. To znači da radi isto što i sovjetski imperijalizam u vrijeme Hladnog rata. Čak i simbol pod kojim Putin širi carstvo ostaje isti. Vrh Kremlja, kao i rusko oružje, još uvijek krasi zvijezda. Ne bi trebalo zaboraviti ni to da je moskovski primat izašao iz srca komunističkog sustava i da s njim nije prekinut, dapače, u Rusiji se i dalje aktivno promovira kult Josipa Visarionoviča Staljina kao njezina najmoćnijeg simbola.
Vladimir Putin jedan je od najambicioznijih ljudi na planetu. U letu uvijek postoji nešto veliko. Otkrio je najvažnije oružje kojim može podijeliti svoje potencijalne neprijatelje svugdje po svijetu. To je oružje u ruke dobio besplatno. Osjetio je zbunjenost staroga kontinenta, njegovu nesposobnost zadržati povijesni osjećaj nacionalne svijesti, oblikovan tijekom stoljeća. Činjenica je da u Europi već od 1968. godine (kulturna revolucija počinje u Parizu) tinja ideja o razgradnji tradicionalnog modela po kojemu je stari kontinent tijekom stoljeća postao prvi u svijetu. Tu su razgradnju, nakon Drugog svjetskog rata, započeli europski komunisti, uglavnom ljevičarska intelektualna avangarda.

S namjerom ponovnog razbijanja temelja stare Europe, Kremlj povećava svoj „informacijski ratni“ proračun. To uključuje stvaranje vijesti koji na više jezika kontinuirano dolaze među ljude, putem Interneta i radijskih emisija. Za sve su planirana sredstva u iznosu od 300 milijuna eura. Svota bi se trebala povećati za 41 posto, s namjerom uključivanja Nijemaca i njemačke televizije. Dolazi do intenzivne zlouporabe društvenih mreža: putem njih se šire razne dezinformacije. To dovodi do radikalne sumnje o sposobnosti voditelja kojima su izloženi milijuni korisnika moderne komunikacijske tehnologije, Facebooka, na primjer, (podaci Ruskog instituta za mir).

Kremlj koristi prostor slobodnog protoka informacija kako bi društvu slao dezinformacije. Svrha toga nije prepričati (kako klasičnom diplomatskom aktivnošću), nego unijeti konfuziju u demokratsku zajednicu, koja je po svojoj prirodi dobronamjerna. Zbog toga su dobrodošle teorije urote koje potiču širenje nevjerojatnih hipoteza.
Za razliku od Hladnog rata, kada su Sovjeti u velikoj mjeri podržavali ljevičarske skupine, labavi prostor ideologije i vrijednosti, u kojemu se danas nalazi Zapad, Kremlju omogućuje stimulirano podupiranje lijevih i desnih političkih krajnosti, zelenih, antiglobalista u istom dahu kao i financijskih elita. Svrha mu je poticanje podjele modernog društva i stvaranje grupa koje će slušati kremaljske prijedloge. Kremlj također iskorištava otvorenost (liberalnost) Zapada, koji je naklonjen pravoslavlju, kako bi se dodatno uzdrmali katolički temelji i vezivno gradivo.
Europa si je prvi rat sama režirala, bez ičije pomoći. Drugi rat također, zbog nerazumijevanja elementarnih strateških pitanja. Nakon Brexita, postavljeno pitanje koliko smo udaljeni od sljedećeg velikog sukoba postaje sve realnije. Generator raspada Europe može postati ponovno isti onaj zbog kojega je 1945. godine podijeljena: Sovjeti u modernom ruskom ruhu.

Dr. Boštjan Marko Turk, profesor na Sveučilištu u Ljubljani, član HAZUD-a.

Autor:Baštjan Turk/7 Dnevno/ 8. srpnja 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.