Ivica Galovic/PIXSELL

SPLITSKI BRANITELJI PORUČILI: ‘Pozdrav ZDS iz Domovinskog rata čist je kao suza, njegova zabrana jednaka je zabrani hrvatskog grba u komunističkoj Jugoslaviji’

Autor: dnevno.hr

'HOS-ove postrojbe nisu se borile za ikakvu totalitarnu državu, nisu progonile ljude na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi', ističe se u priopćenju.

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnica SDŽ  i splitskih branitelja u srijedu se oglasilo  priopćenjem za javnost povodom predaje zahtjeva Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnica saborskom Odboru za hrvatske veterane za sprječavanje daljnje kriminalizacije pozdrava „Za dom spremni“ korištenog u Domovinskom ratu.

Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnica SDŽ uz podršku drugih veteranskih, braniteljskih i stradalničkih udruga iz cijele RH, smatra da se Interpolacijom zastupnika SDP-a pokušava kriminalizirati pozdrav „Za dom spremni“ korišten u Domovinskom ratu  njegovim izjednačavanjem s ustaškim pozdravom koji se koristio tijekom NDH. Logika zabrane pozdrava “Za dom spremni” je istovjetna logici (točnije, nedostatku iste) kojom se nastojalo zabraniti hrvatski grb i šahovnicu tijekom komunističke Jugoslavije. Čak je i izgovor isti – dovođenje simbola u odnos sa ustaškim režimom.

Činjenica je da je pozdrav „Za dom i poglavnika spremni“ i kraću izvedenicu “Za dom spremni” koristio ustaški režim odgovoran za mnoge zločine  u II. svjetskom ratu. Međutim neprihvatljivo je da neki pojedinci u hrvatskom društvu gledaju na aktualna društvena događanja iz konteksta 1945.-te godine, kao da od tog trenutka nije proteklo više od sedamdesetpet godina u kojima je vladajući jugoslavenski komunistički režim svojom represijom i zločinima poništio velike stečevine antifašizma. Pred četvrt stoljeća slabo naoružani hrvatski branitelji stali su na branik domovine pred fašističkom agresijom velikosrpskih snaga i jugoslavenske vojske. Mnogi branitelji osobito pripadnici Hrvatskih Obrambenih snaga (HOS) koriste povijesni hrvatski poklič „Za dom spremni“ kojim izražavaju spremnost da za svoj dom i domovinu polože ono najvrednije – svoj život, što im u tim kritičnim trenutcima daje snagu i podstrek  da izdrže i najteža ratna iskušenja.

HOS-ove postrojbe nisu se borile za ikakvu totalitarnu državu, nisu progonile ljude na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi. Do danas pripadnicima HOS-a nije pripisan niti jedan ratni zločin bilo u Hrvatskoj ili BiH. Naprotiv,  u Domovinskom ratu istaknuli su se iznimnom borbenom djelotvornošću i stegom čemu su doprinjeli i strani instruktori kao irac Thomas Crowley ili Johannes Tilder. U postrojbama HOS-a bio velik broj stranaca osobito Engleza i Francuza među kojima posebno mjesto zauzima francuz Jean Michel Nicolier mučki likvidiran na Ovčari. Zar bi u postrojbama HOS-a bilo pripadnika srpske i drugih nacionalnih manjina te velik broj muslimana (u BIH su činili većinu u nekim postrojbama HOS-a), da je bilo bilo kakvog veličanja zločinačkog ustaškog režima?

Kada danas kao branitelji izgovaramo pozdrav „Za Dom spremni“ s ponosom se sjećamo poginulih suboraca iz HOS-a i svih ostalih poginulih branitelja, njihovih herojskih djela pri obrani Srđa, zadarskog zaleđa, na ličkoj bojišnici, u Posavini osobito  Jasenovca, širom Slavonije  i posebno obrane Vukovara gdje je junački braneći Sajmište od 58 dragovoljaca  HOS-a poginulo njih 25 (o njima sve govore Glavaševićeve riječi „Da nije bilo HOS-a, Vukovar bi pao već u rujnu“). S druge strane o količini njihovog čovjekoljublja i skrbi za civile bez obzira na vjeru i  nacionalnost, najbolje svjedoči primjer „HOS-ove štafete smrti“.

Onog dana kada je prvi dragovoljac HOS-a položio život na oltar domovine pod obilježjem „Za dom spremni“, to obilježje je postalo i simbol trajne i vječne, nesebične krvne žrtve ugrađene u temelje opstojnosti Republike Hrvatske. Slijedom navedenog stvorena je nova paradigma:  Pozdrav „Za dom spremni“ u Domovinskom ratu.




Zbog svega navedenog pozdrav „Za dom spremni“ nije jednoznačno određen, te policija i tijela sudske vlasti trebaju u postupcima vezanim uz korištenje istog razmatrati njegov širi kontekst, odnosno utvrditi da li je riječ o veličanju ustaškog režima i govoru mržnje (npr. pozdrav prate rasističke poruke, ustaška simbolika, podizanje ruke i dr.) što treba biti zakonski sankcionirano ili je riječ o hrvatskom povijesnom pozdravu  koji izražava spremnost na obranu doma i domovine i kojim se odaje počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Zbog toga smo podnijeli zahtjev saborskom Odboru za ratne veterane da pripremi odgovarajuću Odluku kojom bi se osudilo izjednačavanje pozdrava ZDS iz Domovinskog rata s ustaškim pozdravom iz vremena NDH, koja bi se potom usvojila na plenarnoj saborskoj sjednici.

Ovim postupkom hrvatski branitelji iskazuju svoju privrženost dijalogu jer se jedino kroz sučeljavanje argumentima može smanjiti prisutna ideološka zasljepljenost, te konačno rješiti otvorena pitanja u hrvatskom društvo kao što je korištenje pozdrava ZDS. Zbog toga bi se rado uključili u rad vladina Povjerenstva.




Isto tako, spremni smo se suprostaviti svim necivilizacijskim postupcima i nasilnom skidanju spomen-ploča poginulim hrvatskom braniteljima u Jasenovcu kako bi odbranili njihov dignitet.  Oni su dali svoje živote da bi mi danas mogli živjeti u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj! Ako se odreknemo oznake HOS-a, tko smo mi? Nitko.”

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.