Patrik Macek/PIXSELL

Jugoslaveni na čelu s Budimirom Lončarom i dalje u svim ambasadama i konzulatima rade protiv interesa Hrvatske!

Autor: Tomislav Kovač / 7Dnevno / 3. ožujka 2017.

Riječ je većinom o ostacima kadrova iz jugoslavenske diplomacije, te diplomatima vrlo sumnjive prošlosti, koji su vrlo rijetko ili gotovo nikako radili za interese naše domovine. Biografije, koje danas pažljivo friziraju, otkrivaju kako ih je sve u MVP doveo Budo Lončar, nekadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, koji je svojedobno u UN-u u New Yorku izglasao embargo Hrvatskoj na uvoz oružja

Nakon što je Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, upozorila kako u našoj diplomaciji postoje kadrovi koji ne djeluju i ne rade u interesu Hrvatske, odlučili smo istražiti tko su kadrovi hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i tko nas zastupa u svijetu. Ono što smo uspjeli doznati je, najblaže rečeno, katastrofa, jer riječ je većinom o ostacima iz jugoslavenske diplomacije, te diplomatima vrlo sumnjive prošlosti, koji su vrlo rijetko ili gotovo nikako radili za interese naše domovine. Biografije, koje danas pažljivo friziraju, otkrivaju kako ih je sve u MVP doveo Budo Lončar, nekadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, koji je svojedobno u UN-u u New Yorku izglasao embargo Hrvatskoj na uvoz oružja.

Jedno od ključnih diplomatskih mjesta je ono u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje danas stoluje Joško Paro. Karijerni diplomat, u MVP je došao još na početku stvaranja hrvatske države, a na stranicama MVP-a se ističe kako je diplomirao na Filozofskom fakultetu, što definitivno nije točna informacija. Paro je studirao na Filozofskom fakultetu, ali diplomu nikada nije stekao, jer je većinu vremena proveo radeći kao – turistički vodič. Favorizirao ga je pokojni premijer Račan, a većina ga kolega smatra ispodprosječnim kadrom i čovjekom izrazito ljevičarske orijentacije.

Afera ispod radara

Najnoviji skandal se dogodio nedavno, kada je napustio Washington i ambasadu i odbio se susresti s aktualnom predsjednicom Grabar Kitarović, no ni to nije bilo dovoljno da bude povučen iz SAD-a. Kao diplomat je prošao sve – Veliku Britaniju, gdje je izazvao veliki međunarodni incident kada mu je supruga Jasna Paro radila kao dopisnica iz Londona za HTV, iako je tako nešto strogo zabranjeno supružnicima diplomata, pa do Nizozemske i SAD-a. Josipović ga je u svom mandatu predsjednika postavio za osobnog savjetnika, kada je više nastupao protiv interesa države koju je zastupao, nego u korist njenih interesa. Ispod radara je tako prošla afera prije četiri godine, kada je u Ministarstvu vanjskih poslova otkriveno kako je Paro, skupa s Marijom Ostojićem, Claudeom Grbešom i Zoranom Bošnjakom, 15 godina primao plaću za koju je predviđena visoka stručna sprema. Niti jedan od njih nije vratio novac koji su dobivali, niti je Paro završio svoju karijeru diplomata.

Još je gora situacija u Kopenhagenu gdje se nalazi Frane Krnić, koji je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu 1975. godine. I on, kao i većina naših diplomata, skriva svoju biografiju od prije 1990., kao zmija noge, iako je poznato da je radio kao načelnik Službe informacije i dokumentacije u Saveznom sekretarijatu za vanjske poslove u Beogradu. U biografiji se tek šturo navodi kako je bio šef kabineta Bude Lončara od 1987. do 1990., odakle je kao provjereni kadar Bude Lončara došao i Damir Grubeša.

Njegova pak ekselencija stoluje u Rimu, odakle je došao kao direktor Centra za kulturu i informiranje bivše Jugoslavije u New Yorku. Brojni Hrvati u Italiji prepričavaju kako se odbija slikati s hrvatskom zastavom, te se na druženjima s njima redovno mora paziti što se govori, jer je riječ o poznatom Jugoslavenu u hrvatskim diplomatskim redovima.

Lončar je iskadrovirao još jednog svog pulena – Ivu Goldsteina, bez dana diplomatskog staža i bez diplomatske akademije, i to ravno – u Pariz! Tamo je odmah postavio Titovu bistu koju može vidjeti svaki posjetitelj hrvatskog veleposlanstva u elitnom 16. pariškom arrondismentu. Nedavno se osramotio na gospodarskom forumu s tragičnim znanjem francuskog jezika, iako se smatralo kako jezik govori odlično, budući da je dvije godine boravio u Parizu na doktoratu. Očito su mu bile važnije druge stvari od učenja francuskog jezika, a mediji se ismijavaju s njegovim govorima koji su toliko gramatički nejasni, da se ni ne razumije o čemu hrvatski veleposlanik uopće govori.




Kad je Vesna vjenčana kuma…

London i Ujedinjeno kraljevstvo drži još jedan SDP-ov kadar – Ivan Grdešić, koji je doktorat na Fakultetu političkih znanosti stekao na osnovu jedne jedine knjige. Upravo ga je Račanova vlada gurnula u diplomaciju, kada je direktno otišao u Washington. Iako se već mjesecima priča o njegovom povlačenju, predsjednica još uvijek nije povukla nikakve poteze za njegovu smjenu, pa Srbima tradicionalno naklonjeni Englezi uživaju s ovim nemuštim i potpuno promašenim hrvatskim diplomatskim kadrom.

Ostataka jugoslavenske diplomacije imamo bezbroj, od Svjetlana Berkovića, Ljerke Alajbeg, Davora Javorskog, Vojka Senkera, te Zorana Bošnjaka. I još jedan član Saveza komunista Jugoslavije i sekretar partije skriva svoju biografiju kao zmija noge – riječ je o Nenadu Prelogu koji je nagrađen mjestom ambasadora u Južnoafričkoj Republici. Potpuno nebitna zemlja s kojom ne ostvarujemo nikakvu suradnju, dana mu je zahvaljujući Vesni Pusić, nekadašnjoj ministrici vanjskih poslova, koja mu je i – vjenčana kuma.




Da nisu samo Jugoslaveni aktivni u hrvatskoj diplomaciji, potvrđuje i primjer Ivana Bandića, trenutačnog konzula u Bosni i Hercegovini koji je radio za jugoslavenske tajne službe. Inače je daljnji rođak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a znakovito je da mu je diplomatska misija potvrđena upravo u mandatu aktualne predsjednice države.

U Ženevi je Vesna Vuković, poznata iz skandala da je bivšem suprugu 18 godina tajila činjenicu da nije otac njihove kćeri. Na suprugove odvjetnike kasnije su neviđen pritisak vršili iz pravosudnih i policijskih krugova koji su bili u sprezi s tadašnjom izvršnom vlasti u zemlji.

U Nizozemskoj je još jedna velika obožavateljica TIta – Vesela Mrđen Korać, koja je poznata iz skandala maltretiranja djelatnika s djecom. Inače, redovno u ambasadi slavi sve poznatije jugoslavenske datume, a organizirala je i proslavu na dan uhićenja generala Ante Gotovine. Također je provjeren Mesićev i Josipovićev kadar.

Skandali, skandali…

Skandal je tresao i Ivanu Sutlić Perić, koja je nedavno povučena iz Crne Gore i vratila se živjeti u Beograd u kojem i živi posljednjih 40 godina. Smijenjena je zbog sumnji da radi za srpsku tajnu službu, jer je redovito održavala kontakte s predstavnicima Bezbednosno informativne agencije. Udata je za srpskog državljanina, sin joj je išao u srpsku vojsku, a prije Crne Gore bila je i diplomatska savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu. U predstavništvu INE u Crnoj Gori, zaposlila je sina preko Vesne Pusić, a nakon otkrivanja najnovije afere, nije bila pod istragom.

Najnoviji diplomatski skandal veže se uz Makedoniju, kada se iz medija doznalo kako je nekadašnji predsjednik Stipe Mesić sjedio u autu hrvatskog veleposlanstva u Skoplju i doživio prometnu nesreću. Tamo ga je čekala Danijela Barišić, još jedan politički uhljeb, koja je Mesiću 2001. bila i pročelnica ureda na Pantovčaku. Tamo je došla kao drugorazredna novinarka splitskog časopisa, a upravo joj je Pusićka omogućila strelovit uzlet u politički vrh. Nakon odlaska s dužnosti glasnogovornice, Mesić joj je sredio ambasadu u Skoplju, s tim da je 2012. imenovana za glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova.

U UN-u u Beču sjedi Dubravka Šimonović, bivša supruga ministra pravosuđa, koja je s Josipovićem zagovarala povlačenje hrvatske tužbe za genocid.

Spomenimo i Vojka Skendera, jugodiplomata koji je radio u SID-u i za kojeg se danas ne zna što točno radi u Tunisu gdje Republika Hrvatska uopće nema diplomatsko predstavništvo. Navodno je njegovo mjesto izmišljeno nakon što je zatvorena ambasada u Libiji, a za nerad i nezastupanje, Skender prima plaću od 15 tisuća kuna neto, uz plaćene troškove boravka, hrane, prijevoza i odvojenog života.

Tu je i Zoran Bošnjak koji je još jedan kadar Ministarstva vanjskih poslova sa srednjom školom, također jugoslavenski diplomat. Nekadašnji novinar komunističkih glasila iz bivše Jugoslavije, godinama je imao status veleposlanika, a kada je otkriveno da nema visoku stručnu spremu, za kaznu je vraćen na Zrinjevac i plaću od 10 tisuća kuna neto. Da kazna ipak ne bude prevelika, pobrinuo se SDP postavivši ga za ravnatelja diplomatske akademije u MVP-u, na kojoj predaje i Budo Lončar, koji ima nekoliko stanova na njujorškoj petoj aveniji.

Tako, nasuprot profesionalnim i karijernim diplomatima, imamo čitav rasadnik diplomata-uhljeba koji danas čine većinu na diplomatskim pozicijama u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu. Oni su na pozicije dolazili direktno, bez i jednog dana iskustva na diplomatskim poslovima i odmah dobili diplomatske pozicije najprestižnijih veleposlanstava u svijetu, od Londona, Washingtona i Pariza do UN-a. Cijela njihova snaga svodi se na to tko su im politički mentori.

Osim Bude Lončara, glavni kadrovici u diplomaciji su nekadašnji predsjednici Ivo Josipović, Stipe Mesić, te bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, svi od reda javnosti poznati kao protuhrvatski nastrojeni političari, koji dugi niz godina blate i pljuju Hrvatsku gdje god stignu. Stoga se svako njihovo kadroviranje može shvatiti kao direktan nastavak njihove politike, koju uspješno provode upravo njihovi diplomati diljem svijeta…

Autor:Tomislav Kovač / 7Dnevno / 3. ožujka 2017.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.