Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Europa poslala već drugu opomenu Hrvatskoj: ‘Imate dva mjeseca da poduzmete mjere’

Autor: F.F

Europska komisija danas je izdala dodatno obrazloženo mišljenje Hrvatskoj zbog neuspjeha u potpunom prenošenju pravila EU o promicanju i korištenju obnovljive energije u svoje zakonodavstvo. Radi se o direktivi koja osigurava pravni okvir za razvoj obnovljivih izvora energije u Europskoj uniji.

Ova direktiva postavlja obvezujući cilj da do 2030. godine najmanje 32 posto energije na razini EU-a dolazi iz obnovljivih izvora. Također, direktiva postavlja posebne ciljeve za sektore grijanja, hlađenja i prometa. Rok za prenošenje direktive u nacionalno zakonodavstvo bio je 30. lipnja 2021.

U srpnju 2021. Komisija je poslala službenu opomenu Hrvatskoj, nakon čega je uslijedilo obrazloženo mišljenje u svibnju 2022. U veljači 2023. Komisija je odlučila pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog neprenošenja direktive, posebno jer nije dostavljen dokument s objašnjenjima o prijenosu svake odredbe direktive.

Postupak povrede ima tri koraka

Nakon što je Hrvatska dostavila korelacijsku tablicu, Komisija je obustavila postupak pred Sudom. Međutim, nakon pregleda tablice, Komisija je zaključila da direktiva još uvijek nije u potpunosti prenesena.

Zbog toga je Komisija odlučila izdati dodatno obrazloženo mišljenje Hrvatskoj, koja sada ima dva mjeseca da odgovori i poduzme potrebne mjere. U suprotnom, Komisija ima pravo uputiti slučaj Sudu Europske unije.

Mesić otkrio zbog čega je špotao Milanovića: ‘Pitao sam ga kako mu je to palo na pamet’




Postupak povrede prava EU-a sastoji se od tri koraka: slanje službene opomene, slanje obrazloženog mišljenja ako se stvar ne riješi opomenom, te upućivanje predmeta Sudu Europske unije ako država članica i dalje ne surađuje. Većina slučajeva rješava se prije nego što dođu do Suda.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.