Foto: Darko Tomas / CROPIX

Mesić otkrio zbog čega je špotao Milanovića: ‘Pitao sam ga kako mu je to palo na pamet’

Autor: M.P.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić dao je veliki intervju u kojem je govorio o rezoluciji o Srebrenici, politici službenog Zagreba prema Bosni i Hercegovini, razlikama između Andreja Plenkovića i Dragana Čovića, a komentirao je i poteze sadašnjeg predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Danas se očekuje usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini UN-a. Mesić to smatra jednom od najznačajnijih rezolucija koju UN u zadnje vrijeme donosI. “Kod nekih postoje dileme o čemu se radilo, a nakon ove rezolucije dileme više neće biti. Nitko neće imati ispriku da nije znao o čemu se radi, da je to jedan od najvećih zločina”, rekao je Mesić za Klix.

Dodaje, ako se uništava jedan dio naroda, to je onda školski primjer genocida. Komentirao je i politiku Andreja Plenkovića prema BiH te podršku bh. HDZ, Dragana Čovića i politiku inzistiranja na etničkom predstavljanju u institucijama. Mesić to smatra pogrešnom orijentacijom.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

O Milanoviću: Uzburkao je duhove

“On mora imati fokusiranje na institucije Bosne i Hercegovine. Dakle, premijer ima Vladu Bosne i Hercegovine. To bi trebala biti njegova orijentacija. Predsjednik opet ima Predsjedništvo BiH na koje se on mora fokusirati ako želi imati dobre odnose sa BiH. Međutim ovo što oni rade, oni se fokusiraju tobože na Hrvate Bosne i Hercegovine, a to nije točno. Oni se orijentiraju samo na izvjesne dijelove Hrvata Bosne i Hercegovine, što nije dobro zbog države BiH”.

Odluku premijera Andreja Plenkovića da formira Vladu s Domovinskim pokretom nazvao je brakom iz nužde za koji ne želi da dugo potraje. Zatim je govorio i o Zoranu Milanoviću. Misli li da je pomogao ili odmogao oporbi kada je naprasno najavio da ide u bitku za premijersko mjesto?

“Moj je dojam na početku da je pomogao jer je malo uzbudio duhove. Malo je dao na znanje da politika može ići i nekim drugim smjerom. Mora se priznati da su lijeve snage bile malo dezorijentirane. Ovim potezom predsjednika malo se uzbudilo, ali na jedan neučinkovit način. Opet se to sve skupa smirilo, on je izašao iz igre. Lijeve snage i SDP nisu mogle poslije izbora formirati Vladu”, rekao je Mesić.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Iznenađen sam kada prima Dodika’

Zatim je još govorio o Milanoviću kojeg zna jako dugo. Kaže, zna ga otkad se rodio. Komentirao je i kako gleda na njegovu politiku i promjene koje u odnosu na BiH predstavlja u zadnjih 15 godina.




“Znam ga od kad se rodio. Njegova politika svakom slučaju nije dobra. On je čovjek obrazovan, govori francuski, ruski, engleski, i može se reći poznaje dobro svjetske prilike i unutrašnje. Mene malo iznenađuje kad on prima Milorada Dodika. Ja sam ga pitao “Kako ti je palo napamet da primaš Milorada Dodika”. On mi odgovori pa on je lider Srba. On nije nikakav lider Srba, on ima funkciju danas ovakvu sutra onakvu, on je predstavnik one institucije u koju bude izabran. Međutim, s njim se ne može puno računati jer on ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. To je njegova glavna karakteristika. Ti nemaš što s njim razgovarati”, zaključio je Mesić.

Plenković se obrušio na Milanovića: ‘Bilo bi mu bolje da je šutio i sakrio se u rupu’




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.