‘FINA nije državna već privatna agencija, NELEGALNO HRVATIMA OTIMAJU NOVAC!’

Autor: Damir Kramarić

Financijska agencija, koja sjeda na račune preko 300.000 građana, koristi krivotvorene pečate bez hrvatskog grba, što znači da nelegalno sjedaju na račune. To može značiti da novac kojeg uzimaju ide na privatne račune, a ne u proračun, ističe Slavica Šota

Portal Dnevno u posjedu je preslika brojnih krivotvorenih pečata (ovdje ih i objavljujemo) kojima se koriste suci Županijskog i Općinskog suda u Rijeci, koji tako na najgrublji mogući način krše hrvatske zakone i Ustav RH, koji dovode u pitanje legalnost i legitimnost svih svojih odluka i presuda te koji nameću pitanje: živimo li doista u slučajnoj državi, državi koju pravi gospodari namjeravaju opljačkati pa uništiti.

Jer ako predsjednik Županijskog suda u Rijeci i svi ostali suci koriste krivotvorene pečate i tako krše zakone, postavlja se pitanje postoje li u Hrvatskoj uopće ostaci ostataka pravne države, ili se ovdje namjerno stvara pravni kaos, kako bi se država urušila iznutra i potom nestala. Itekako je moguće, naime, da je uz krivotvorene pečate novac od sudskih pristojbi završavao u privatnim džepovima, a ne u proračunu RH!

”Ako je novac od sudskih pristojbi na sudu u Požegi završavao na privatnom računu, o čemu su pisali mnogi mediji, znači da je to moguće na svim sudovima. Pitanje je jesu li krivotvoreni pečati izdani u Ministarstvu uprave. Treba vidjeti tko je izdao pečat, odnosno tko im je odobrio rješenje za izdavanje pečata”, ističe pravni ekspert Sulejman Tabaković.

Zbog svega navedenog, riječki Pokret otpora pozvao je građane Rijeke da ignoriraju riječki sudove (prekršajni,općinski i županijski) te da u sudske spise obavezno stave podnesak ili nalog za pečaćenje suda zbog korištenja krivotvorenih pečata. Ta strategija im je, kažu, donijela odlične rezultate, jer na riječim sudovima – prema riječima Slavice Šota – sada više ne znaju što da rade jer su i sami, vjerojatno, svjesni da su njihove odluke nelegalne.

”Ukoliko to ne učinite kao građani Republike Hrvatske, koja ima svoj Ustav i svoje zakone, pristali ste sudjelovati u sudskim postupcima u kojima je počinjena veleizdaja, odnosno u postupcima se potpuno urušava ustavotvorni poredak RH. Ja, Slavica Šota kao i ‘Pokret otpora-Riječani protiv korupcije’ ne priznajemo ovu organizaciju koja je pod nazivom suda (prekršajni,općinski,županijski) u Rijeci počinila veleizdaju i koja je potpuno uništila ustavno ustrojstvo RH.”, stoji u objavi na facebook profilu Pokret otpora-Riječani protiv korupcije, gdje je i link našeg tekst ‘Riječki sud koristi lažne pečate, NOVAC OD PRISTOJBI NE IDE U PRORAČUN već u nečiji džep?!‘.

Zanimljivo je da je Slavica Šota otkrila, po svemu sudeći, još jednu senzaciju, odnosno prvorazredni skandal. I FINA, državna financijska agencija koja sjeda na račune preko 300.000 blokiranih građana, također, tvrdi ona, koristi krivotvorene pečate! Ti pečati, kaže, uopće nemaju hrvatski grb, iako je zakonom propisano da to kao državna isntitucija moraju imati: ‘pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti, korisnici su pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske’ – piše u Pravilniku za primjenu Zakona o pečatima!

To znači, uvjerena je aktivistica iz Rijeke, da oni ilegalno sjedaju na račune hrvatskih građana, a to pak može značiti da novac kojeg uzimaju kao naknadu ide na privatne račune, a ne u hrvatski državni proračun!




”Tvrdim da FINA nije državna agencija, već privatna grupacija. Jedan od osnivača FINE je i supruga smijenjenog pomoćnika ministra financija Branka Šegona, pa se pitam kako bi FINA onda i mogla ovršiti njezinog sina. No, ista ta FINA blokira i ovršuje račune više od 300.000 blokiranih hrvatskih građana. Pitanje je kome ide novac od njihovih naknada. Poznato je, naime, da FINA uzima bar stotinu kuna naknade za svaku ovrhu. No, budući da koriste ilegalan, odnosno krivotvoren pečat – bez hrvatskog grba, njihova rješenja su nevažeća. Da je to diosta tako, odnosno da građani mogu osporavati odluke sudova, odnosno ne priznavati rješenja FINE, uvjerila sam se i osobno, nakon što sam FINI zaprijetila da ću ih tužiti Višem europskom sudu, ako mi nelegalno ovrše 5000 kuna sudske kazne s mojeg račune. Iako su imali odluku suda da to učine, jer me sudac kaznio s 5000 kazne zbog navodnog vrijeđanja suda – premda sam ga samo upozorila da čini veleizdaju jer koristi krivotvoreni pečat – do danas mi nisu sjeli na račun. Uvukli su, dakle, kandže kada smo im argumentirano zaprijetili. Pozivam stoga i druge građane da učine isto te da ne priznaju rješenja FINE o ovrhama, jer su ta rješenja nelegalna, budući da su ovjerena krivotvorenim pečatom”, ističe Slavica Šota, članica riječkog Pokreta otpora, koja misli da je njezino otkriće krivotvorenih pečata i bilo povod za naručivanje ubojstva njezinih unuka.

Kako nadležni u Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu uprave komentiraju činjenicu da na sudovima u Rijeci suci koriste krivotvorene pečate, pečate koji ne odgovaraju opisu navedenom u Zakonu o pečatu, koji ime ‘Republika Hrvatska’ na pečatu imaju ispisano manjim slovima od ostatka teksta: koji na pečatu nemaju navedeno sjedište suda…? Hoće li Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo uprave poslati inspekciju na sudove u Rijeci i utvrditi zašto se na sudovima ne poštuje Ustav RH i Zakoni RH?  Zašto već nisu reagirali na ovu skandaloznu činjenicu? Hoće li itko provjeriti ide li novac od sudskih pristojbi u proračun Republike Hrvatske, ili u nečiji privatni džep? Tko će biti odgovoran kada stranke u postupcima ospore odluke Županijskog suda u Rijeci, budući je dokument s nevažećim pečatom nevažeći dokument?  Hoće li Ministarstvo zatražiti od DORH-a i USKOK-a da istraže što se događa na sudovima u Rijeci, te zašto to već nije učinilo – kada je riječ o skandaloznom vrijeđanju Ustava RH i nepriznavanju zakona Republike Hrvatske od strane onih koji bi zakone morali striktno provoditi, upitali smo odgovorne u Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu uprave.

Odgovor Ministarstva pravosuđa (kojemu smo poslali i preslike spornih pečata) potvrđuje naše tvrdnje da su pečati – kojima se koriste suci – nelegalni. Evo njihovog odgovora.




”Zakon o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske („Narodne novine“ broj 33/95)  iz nadležnosti je Ministarstva uprave. Sukladno navedenom Zakonu, pečat i žig s grbom Republike Hrvatske rabe između ostalih i sudovi kojima odobrenje za izradu pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske daje izravno Ministarstvo uprave.

Na temelju navedenog Zakona, pečat i žig s grbom Republike Hrvatske mora sadržavati: naziv Republika Hrvatska, grb Republike Hrvatske, naziv odnosno ime tijela, sjedište tijela. Naziv Republika Hrvatska te naziv i sjedište tijela ispisuje se hrvatskim jezikom i latiničnim pismom.

Budući da nadzor nad provedbom zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske provodi Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova, ljubazno Vas molimo da se s upitom obratite izravno Ministarstvu uprave”, stoji u priopćenju Sergeja Abramova, glasnogovornika Ministarstva pravosuđa RH.

Iz Ministarstva uprave, koje je suodgovorno za skandal, nisu odgovorili na naš upit.

DORH i USKOK ne odgovaraju na pitanja o skandalu

Hoće li DORH i USKOK istražiti činjenicu da na Županijskom i Općinskom sudu u Rijeci suci koriste krivotvorene pečate, pečate koji ne odgovaraju opisu navedenom u Zakonu o pečatu, koji ime ‘Republika Hrvatska’ imaju ispisano malim slovima, koji nemaju navedeno sjedište suda…?  Zašto DORH i USKOK već nisu reagirali na ovu skandaloznu činjenicu kada je riječ o vrijeđanju Republike Hrvatske, Ustava RH i nepriznavanja zakona Republike Hrvatske od strane onih koji bi zakone morali striktno provoditi i poštivati te hoće li nadležna tijela provjeriti ide li novac od sudskih pristojbi u proračun Republike Hrvatske, ili u nečiji privatni džep, upitali smo glasnogovornicu Glavnog državnog odvjetnika, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, te glasnogovornike USKOK-a.

No, do objavljivanja ovog teksta njihov odgovor nismo primili.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.