Riječki sud koristi lažne pečate, NOVAC OD PRISTOJBI NE IDE U PRORAČUN već u nečiji džep?!

Autor: Damir Kramarić

Postoji paralelni sustav, jer suci koriste pečate s oznakama kakve su se koristile do 1975. godine! Oni tako na najgrublji mogući način krše hrvatske zakone i hrvatski Ustav. Tko zna kamo ide novac, ističe Slavica Šota.

Nakon što je portal Dnevno.hr objavio šokantnu priču o naručenom ubojstvu unuka riječke ‘zviždačice’ Slavice Šota, koja je zbog svojih javnih objava i istraživanja korupcije već godinama ‘trn u peti’ Slavku Liniću, Veljku Miškulinu, predsjedniku Županijskog suda u Rijeci te mnogim drugima, snažno se nametnulo pitanje: što je mogući povod (vjerojatnog) naručenog ubojstva njezinih unuka?

O mogućem povodu, odnosno otkrićima riječkog Pokreta otpora koja su u zadnje vrijeme snažno uzdrmala mnoge riječke moćnike, razgovarali smo sa Slavicom Šota, neformalnim vođom najsnažnije hrvatske zviždačke udruge.

”Uvjerena sam da je pokušaj ubojstva mojih unuka povezan s otkrićem da se na riječkim sudovima, Županijskom i Općinskom, koriste krivotvoreni pečati u slučajevima u koje je upleten kriminal. To znači da postoji paralelni sustav u Hrvatskoj, jer suci koriste pečate s oznakama kakve su se koristile do 1975. godine! Oni tako na najgrublji mogući način krše hrvatske zakone i hrvatski Ustav, koji vrlo precizno propisuju kakav mora biti izgled službenog pečate. To vjerojatno znači da novac od prometnih prekršaja i od sudskih pristojbi odlazi na privatne račune, a ne u državni proračun!”, ističe Slavica Šota, članica riječkog Pokreta otpora, koja misli da naručivanje ubojstva njezinih unuka ima itekako veze upravo s tim njezinim otkrićem, odnosno s činjenicom zbog koje bi DORH i Ministarstvo pravosuđa hitno morali poslati istražitelje i inspekciju u riječke sudove.

”U slučaju tužbe Slavka Linića protiv mene i moje protutužbe protiv njega sudska dokumentacija dokazuje da je pečat krivotvoren. Naziv ‘Republika Hrvatska’ na pečatu piše primjerice malim slovima, iako u Zakonu o pečatu jasno stoji da ta slova moraju biti veća od ostalih slova na pečatu. Osim toga, na pečatu riječkog Županijskog suda ne piše gdje je njegovo sjedište, iako i to po zakonu mora pisati. Na jednom ročištu sam, kao svjedokinja, upozorila suca da koriste krivotvorene pečate, na što mi je on dozvolio da mu pokažem pečat u spisu i nakon čega je samo slegnuo ramenima kazavši da mu je taj pečat dao njegov šef – predsjednik suda Veljko Miškulin. On je, pak, morao znati da su pečati krivotvoreni. Korištenjem nevažećih pečata, predsjednik suda Veljko Miškulin, kao i ostali suci, čine veleizdaju jer kao suci ne poštuju hrvatski Ustav i hrvatske zakone. Vjerujem zato da novac od sudskih pristojbi ne ide u proračun RH, a sumnjam da završava u Beogradu. Jer, zašto bi bio problem koristiti hrvatski pečat, onakav kakvog ga propisuje zakon?”, pita se Slavica Šota te procjenjuje da je krivotvorenjem pečata, odnosno upotrebljavanjem oznaka kakve su se na sudu koristile do 1975. godine, na riječkim sudovima izvršen svojevrsni državni udar.

”Zbog svega navedenog, kao i zbog brojnih drugih kriminalnih postupaka djelatnika hrvatskog pravosuđa, uskoro ćemo početi sakupljati potpise za peticiju kojom ćemo tražiti da Europska unija uvede monitoring na hrvatsko pravosuđe”, zaključuje Šota.

Kako hrvatski pravnici i politički analitičari tumače činjenicu da riječki sudovi koriste krivotvorene pečate te što bi to moglo značiti, odnosno kakve bi mogle biti posljedice takve prakse, upitali smo pravnog stručnjaka i bivšeg saborskog zastupnika Peru Kovačevića te povjesničara, publicista i političkog analitičara, dr. Josipa Jurčevića.

Obojica su potvrdili da se tu nedvojbeno radi o teškom kršenju zakona te da je u pozadini vjerojatno kriminal!




”Korištenje krivotvorenih pečata moglo bi značiti da novac od sudskih pristojbi ne ide u proračun RH, već u nečije privatne džepove. Sličnih slučajeva u Hrvatskoj je već bilo, tako da ovo ne bi bilo prvi put. No, sve se lako može provjeriti uvidom u prihod od pristojbi te uspoređivanje te svote sa iznosom kojeg je sud trebao dobiti. Ako pak predsjednik suda stoji iza mogućih malverzacija, onda to ima posebnu težinu, jer je on odgovoran za sve nezakonitosti na sudu. Ministarstvo pravosuđa moralo bi hitno poslati inspekciju na riječki sud, da se utvrdi što se tamo događa, odnosno da vidi ide li taj novac u proračun, u privatne džepove, ili na neko treće mjesto. Svatko tko ima saznanja o tome da su pečati krivotvoreni, odnosno da se krši zakon, morao bi prijaviti kazneno djelo. To se posebno odnosi na suce, pa zaprepašćuje tvrdnja da je jedan sudac kaznio Slavicu Šota jer ga je upozorila na krivotvorene pečate.  Ovdje očito ima posla za DORH”, ističe pravni ekspert Pero Kovačević.

Dodaje potom da je Ministarstvo uprave jedino ovlašteno za izradu i odobravanje službenih pečata, što znači da ne može svatko izraditi ili koristiti pečat po svom izboru.

”I osobno sam u nekoliko navrata otkrio slučajeve krađe državnog proračuna kroz upravne postupke. Službenici u Ministarstvu branitelja davali su uplatnice s upisanim brojem svog žiro računa, a ne računa državnog proračuna. U Hrvatskoj nema kontrole, pravna država ne djeluje pa se zato ovakve stvari događaju. No, ovo sa Županijskim sudom u Rijeci posebno je zanimljivo, zbog čega očekujem da DORH i Ministarstvo pravosuđa hitno reagiraju”, zaključuje bivši saborski zastupnik poznat po borbi protiv korupcije.




Slično razmišlja i dr. Josip Jurčević.

”U statutu svake udruge stoji kako pečat mora izgledati, što na njemu piše, kojih je dimenzija i kakvog je oblika. Ako pečat udruge nije u skladu s odredbama statuta, nevažeći je. Za sudove su pravila još puno stroža. To znači da pečat koji nije u skladu s odredbama Zakona o pečatu nije važeći, što pak znači da je korištenje takvog pečata kazneno djelo. Činjenica je da je Rijeka bila jedan od najvećih centara Udbe, a činjenica je i da su svjedoci na suđenju Perkoviću i Mustaču najvećih problema imali upravo u Rijeci (prijetnje su doživjeli čak i u prostorijama državnog odvjetništva u Rijeci! – op. a.), što može imati veze i s ovim slučajem. Očito je, također, da se krivotvoreni pečati zlorabe za neki kriminal. Time se, osim toga, vrijeđa Republika Hrvatska te se čini i niz kaznenih djela. Korištenje krivotvorenih pečata je, dakle, kazneno djelo koje treba hitno istražiti. Upravo bi suci trebali navjiše paziti na to da su pečati u skladu sa zakonom, jer su pravnici najeduciraniji o tome. Oni dobro znaju da je krivotvoreni pečat nevažeći, što znači da je onda i dokument s takvim pečatom nevažeći. To pak znači da svatko može osporiti sudske presude i odluke s krivotvorenim pečatom. Zapanjujuća je zato informacija da i predsjednik suda koristi krivotvoreni pečat. Zbog svega ovoga trebalo bi se obratiti Uredu predsjednice RH, jer ovo nije problem samo jedne osobe, već problem hrvatskih institucija. To je doista zastrašujuća informacija i DORH bi hitno, čim ovo objavite, morao reagirati”, zaključjuje i dr. Josip Jurčević, povjesničar i član Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta.

Kako u riječkom Županijskom sudu komentiraju navode o korištenju krivotvorenih pečata, a kako u DORH-u i Ministarstvu pravosuđa, u nedjelju nismo mogli doznati jer je bio neradni dan.

Naknadno ćemo stoga poslati upite na adrese spomenutih institucija te potom objaviti njihove odgovore (ako ih dobijemo).

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.