Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Njegovim mukama kraja nema: Ivo Sanader ponovo mora na sud

Autor: I.G.

Dvadeset godina nakon početka afere Fimi Media, na Županijskom sudu u Zagrebu otvara se novi proces u kojem će se odlučivati o oduzimanju milijunskog iznosa marketinškoj tvrtki Fimi Media, preko koje je novac izvlačen iz javnih poduzeća.

Afera Fimi Media, nazvana po istoimenoj marketinškoj tvrtki, započela je krajem 2003. godine kada je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, zajedno s nekoliko suradnika, osmislio plan za izvlačenje državnog novca preko marketinških usluga iz javnih poduzeća. Fimi Media je služila kao posrednik sve do 2009. godine.

Sanader je zbog ovog slučaja pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, kasnije smanjeno na sedam godina nakon objedinjavanja kazni. Ukupno je za tri afere, uključujući Fimi Media, Planinsku i Ina-MOL, osuđen na 18 godina zatvora. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) također je novčano kažnjena jer su njihovi crni fondovi nezakonito punjeni novcem izvučenim preko Fimi Media.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Smrt Nevenke Jurak

U tom istom postupku novčano je kažnjen i HDZ, čiji su crni fondovi punjeni nezakonito izvučenim novcem. Iako se dakle činilo da je slučaj Fimi medija završen, danas na Županijskom sudu u Zagrebu počinje proces oduzimanja nezakonite zarade tvrtki Fimi medija. Točnije, riječ je o stečajnoj masi te firme, jer je nad Fimi medijom otvoren stečaj. Dio novca koji je slio u tvrtku prebačen je i nasljednici vlasnice Fimi medije.

Poznato je da je vlasnica Fimi medije bila Nevenka Jurak koja je tijekom sudskog procesa preminula. Naslijedila ju je njezina kćer, pa država sada od nje, te stečajne mase Fimi medije želi naplatiti oko dva milijuna eura. Upravo zbog smrti Nevenke Jurak i stečaja Fimi medije to oduzimanje moralo je biti provedeno u posebnom sudskom postupku.

Unatoč tome što je u listopadu 2022. Županijski sud u Zagrebu donio nepravomoćnu presudu da se taj novac Fimi mediji i nasljednici Nevenke Jurak oduzima, nakon žalbi obrane Visoki kazneni sud RH sve je vratio na ponovno suđenje.

Europa poslala već drugu opomenu Hrvatskoj: ‘Imate dva mjeseca da poduzmete mjere’




Čitanje presude

Podsjetimo, u prvom postupku samo je pročitana pravomoćna presuda protiv Sanadera i ostalih iz afere Fimi media, dok predstavnici tvrtke i nasljednica Nevenke Jurak nisu dobili priliku postavljati nikakva pitanja.

Budući da je Nevenka Jurak tijekom prvog procesa preminula, Visoki kazneni sud RH zaključio je da ne bi bilo pravedno samo pročitati pravomoćnu presudu koja se odnosila na njezine suoptuženike. Nije OK da ni Jurak ni njezina nasljednica nisu mogli propitivati dokaze u procesu.




Iz tog razloga je naloženo Županijskom sudu u Zagrebu da u ponovljenom procesu koji počinje danas ispita i Ivu Sanadera i Mladena Barišića, koji je bio šef Carinske uprave i najbliži Sanaderov suradnik, i Branku Pavošević, koje ja bila blagajnica u HDZ-u i Ratka Mačeka, koji je bio glasnogovornik stranke, kao ni predstavnika HDZ-a odvjetnika Vladimira Terešaka. Osim njih trebao bi biti ispitan i financijski vještak Zrinko Ručević, piše N1.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.