Ilustracija/Pixabay

ZNATE LI ČITATI OZNAKE NA HRANI? Nemojte bacati hranu koju još možete upotrijebiti niti jesti onu koja više nije sigurna!

Autor: Zlatko Govedić

Naši potrošači obično nemaju naviku čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima, ona “dosadna, sitna slova”. No, važno je znati razliku između pojmova “Upotrijebiti do” i “Najbolje upotrijebiti do”. Također, čitajte i nutritivnu deklaraciju.

Kada na proizvodu stoji navod “Upotrijebiti do” ta se oznaka odnosi na sigurnost hrane i znači da se hrana može konzumirati do datuma navedenog na ambalaži. Nakon isteka navedenog roka hrana više nije sigurna za konzumaciju i mogla bi prouzročiti zdravstvene tegobe.

S druge strane, oznaka “Najbolje upotrijebiti do” odnosi se na kvalitetu hrane te znači da će, ako  se držite uputa za čuvanje, hrana biti sigurna za jelo i nakon isteka datuma, no možda neće imati jednak okus ili teksturu. Prema tome, ne morate ju nužno odmah baciti!

Obično na svježem mlijeku, svježem mesu ili ribi, mekim i svježim sirevima stoji oznaka “Upotrijebiti do” i na kojoj temperaturi treba čuvati proizvod kako  se ne bi pokvario.

Čitate li nutritivnu deklaraciju?

Kod popisa sastojaka proizvođači moraju navesti sve tvari koje se nalaze u gotovom proizvodu. Pritom je važan redoslijed nabrajanja jer sastojak kojeg u proizvodu ima najviše mora biti naveden prvi, a posljednji navedeni sastojak je onaj kojeg ima najmanje. Obvezna nutritivna deklaracija mora sadržavati informacije o energetskoj vrijednosti hrane i količini masti, zasićenih masti, ugljikohidrata, šećera, bjelančevina i soli,  uz navođenje vrijednosti za 100 g ili 100 ml i po obroku i/ili jedinici konzumacije.

Nutritivna deklaracija također može sadržavati i informacije o jednostruko i višestruko nezasićenim masnim kiselinama, polifenolima, škrobu, vlaknima i bilo kojim od vitamina ili minerala dopuštenih zakonom, piše HAPIH.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.