Foto: Unsplash

Znanstvenici navodno pronašli način kako ubiti stanice raka

Autor: F.F

Znanstvenici su navodno pronašli inovativan način za otvaranje “vrata” koja vode do srca kancerogenih tumora, čime se omogućava liječenje lijekovima ove opake bolesti. Ova strategija navodno djeluje aktiviranjem “vremenske bombe” na stanicama koje oblažu krvne žile povezane s tumorom. Te žile kontroliraju pristup tumorskom tkivu, a dok su zatvorene, inženjerski stvorene imunološke stanice teško mogu prodrijeti u tumor kako bi se borile protiv njega.

Vremenska bomba na tim stanicama je zapravo receptor “smrti” poznat kao Fas (ili CD95). Kada ga aktivira odgovarajuće antitijelo, pokreće programiranu smrt te stanice, tvrdi Science Alert.

Znanstvenici s Sveučilišta u Kaliforniji, Davis (UCD) i Sveučilišta Indiana tvrde da je Fas dosad bio “podcijenjen u imunoterapiji raka”, a dosad nijedno Fas antitijelo nije došlo do kliničkih ispitivanja. U recentnim eksperimentima s mišjim modelima i ljudskim staničnim linijama, znanstvenici s UCD-a su konačno identificirali specifična antitijela koja, kad su povezana s Fas receptorima, učinkovito pokreću samouništenje stanica.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina

Veliki korak

Antitijelo koje se povezuje s ovim receptorom zapravo navodno djeluje kao prekidač za ubijanje stanica. Kada se ova imunološka kontrolna točka otvori, druge terapije raka, uključujući CAR-T terapiju, mogu lakše pristupiti tumorskim stanicama unutar tumora, prenosi korake istraživanja UC Davis Health.

CAR-T terapija programira pacijentove vlastite bijele krvne stanice, T-stanice, da napadaju određene kancerogene stanice. Međutim, ove prilagođene imunološke stanice često ne mogu proći pored “promatračkih” stanica koje nemaju prepoznatljive antigene potrebne za ciljanje tumorskih stanica.
Foto: Unsplash

Znanstvenici su navodno razvili dva specifična antitijela koja su bila vrlo učinkovita u vezivanju za Fas receptore i poticanju samouništenja “promatračkih” stanica, čime su testirana na modelima raka jajnika i drugim tumorskim stanicama. Fas ligand koji su stvorili istraživači ima potencijal kao buduća meta za lijekove.

Ova otkrića postavljaju temelje za daljnji razvoj antitijela koja mogu aktivirati Fas, ciljati tumorske stanice i potencijalno poboljšati učinkovitost terapije CAR-T stanicama kod solidnih tumora.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.