Foto: Pexels

Jedan sastojak kojeg svi imamo kod kuće čini rajčice većima i ukusnijima

Autor: Milan Dalmacija

Kako bi razno domaće povrće stiglo na klupe tržnica i police trgovina, odnosno na tanjure građana, njegov se rast i uzgoj potiče na različite načine. Suvremena poljoprivreda pronašla je brojne preparate koji pospješuju rast i razvoj plodonosnih biljaka. No, iako se dio njih koristio desetljećima, sad se smatra opasnim.

Stoga je najbolje okrenuti se savjetima baka i djedova koji često nisu ni znali, niti su si mogli priuštiti suvremena sredstva za zaštitu bilja. Jedno od najkorištenijih i najprodavanijih je rajčica. Osim kao plod, ona se prodaje i u obliku brojnih proizvoda poput kečapa ili pelata.

Proljetna sjetva ili sadnja mladih stabljika u rano proljeće često ne rezultira očekivanim urodom krajem ljeta. Previše vlažno i hladno vrijeme može potaknuti razvoj pepelnice ili plamenjače, bolesti koje uništavaju plod. Suho i vruće vrijeme, pak, može spriječiti pravilan rast i razvoj ploda. No, postoji rješenje koje će riješiti većinu tih problema, a ima ga svako domaćinstvo. Riječ je o sodi bikarboni.

Foto: Pexels

Brojna korisna svojstva

Ona smanjuje kiselost tla, pospješuje razvoj stabljike i rast plodova, a uz to tjera ptice i većinu drugih nametnika. Dovoljno ju je koristiti u malim količinama. Kako sve funckionira i što je potrebno učiniti objasnio nam je jedan poljoprivrednik koji se bavi uzgojem rajčica.

Rajčice nikada nemojte saditi pokraj ovih biljaka: Bit će manje uroda, a ni okus nije isti

“Treba samo posuti otprilike žlicu sode bikarbone oko stabljike rajčice kad ona izraste nekoliko centimetara iznad tla ili kad se uhvati ako je zasađena. Predvečer je dovoljno zaliti tlo oko biljke vodom da se soda upije u zemlju”, rekao nam je poljoprivrednik te upozorio da soda bikarbona nikako ne smije dodirivati stabljiku ili list rajčice jer će ona zbog toga “izgorjeti”.




Osim što pomaže uzgoju rajčice, soda bikarbona mijenja njen okus. Plodovi su tako slađeg, prirodnijeg okusa te ih, kaže nam poljoprivrednik, nije potrebno čak niti soliti kod jela. “Kao mali sam se uvijek pitao kako su rajčice iz našeg vrta tako crvene i krupne, a i ukusne su. Onda mi je majka otkrila ovaj trik kojeg koristim dan-danas”, rekao nam je uzgajivač rajčica.

Sodu bikarbonu moguće je kupiti u bilo kojoj trgovini mješovite robe, a mogu je koristiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja moraju paziti čime tretiraju svoje proizvode ako ih prodaju na tržnicama ili ih nude u svojim seoskim gospodarstvima.




Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.