Foto: Pexels/Ilustracija

ZNAMO DA JE USKRS, ALI PRIPAZITE: Znate li koje namirnice su štetne za vaše srce?

Autor: Mia Peretić

Konzumiranje hrane koja je dobra za srce do sada je bilo prilično jednostavno.

Trebalo je izbjegavati namirnice s puno kolesterola i soli te preskočiti masne dijelove mesa, no istraživanja donose nova otkrića o tome što je dobro za naš  organizam.

Ako želite sačuvati zdravlje svog srca, ovo su namirnice koje biste svakako trebali izbjegavati.

Gazirani sokovi

Takozvani “jednostavni šećeri”, poput onih koji se nalaze u gaziranim sokovima, mogu potaknuti upalne procese i povećati razinu šećera u krvi. Sve će to staviti dodatan pritisak na vaše krvne žile i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pečeni deserti

Čini se da sva hrana koja u sebi sadrži šećer, smeđi šećer, kukuruzni ili javorov sirup i ostale zaslađivače može pridonijeti začepljenju krvnih žila, hipertenziji i razvoju ostalih kardiovaskularnih bolesti.




Hrenovke i kobasice

Prerađeno meso kao što su hrenovke i kobasice najčešće su prepune raznih aditiva koji se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Iako još uvijek nije poznato točno koji aditivi su uzrok, najbolje je kloniti se ovih namirnica ili njihovu konzumaciju svesti na minimum.

Margarin




Nedavna istraživanja učvrstila su tvrdnje da maslac nije štetan za vaše srce. S druge strane, margarin je izvor nezdravih trans-masnih kiselina, koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Slanina

Iako zasićene masti polako gube svoj loš glas, masni dijelovi mesa kao što su slanina i rebarca svejedno mogu stvoriti probleme s vašim srcem. Iako se vode beskrajne debate o tome je li crveno meso zaista štetno za srce, najbolja opcija u međuvremenu je konzumiranje laganijih dijelova mesa, piše Time.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.