Foto: Unsplash/Ilustracija

Zaustavljate li kihanje namjerno? Kada vidite kakav se užas dogodio jednom tipu prestat ćete

Autor: H.B.

U rijetkom i zapanjujućem slučaju, muškarac iz Britanije završio u bolnici nakon što je pokušao zadržati kihanje i na kraju probušio rupu u vlastitom grlu. Zanimljiv medicinski fenomen detaljno je opisan u izvješću objavljenom 2017. godine u British Medical Journal pod naslovom “Kad kihanje dovodi do pucketanja u vratu”, a sada se ponovo širi stranim medijima.

Liječnici su u izvješću opisali slučaj “nekada zdravog 34-godišnjeg muškarca” koji je zatražio hitnu medicinsku pomoć zbog “promjene glasa” nakon intenzivnog kihanja.

“Opisao je osjećaj pucketanja u vratu i oticanje vrata nakon što je pokušao zaustaviti kihanje pritišćući nos i zatvarajući usta”, navodi se u izvješću.

Foto: Pexels/Ilustracija

Čudni simptomi

Muškarac je primijetio čudne simptome uključujući bol pri gutanju, promjenu glasa, osjećaj pucketanja i oteklinu na vratu, što ga je navelo da potraži liječničku pomoć. Situacija je postala još nevjerojatnija jer je muškarac “negirao da je pojeo nešto oštro” te nije imao “povišenu temperaturu” ni “znakove respiratorne teškoće”.

Nakon temeljitog pregleda, medicinski stručnjaci su primijetili “oteklinu i osjetljivost” na vratu pacijenta, a rendgenska snimka je otkrila da se “trake zraka” zadržale zarobljene u tkivima njegova grla.

Znate li za sve učinke plivanja u moru na ljudsko tijelo? Ovaj popis neće vas ostaviti ravnodušnim




Desetljećima je zadržavao kihanje

Ti “zračni džepovi” su zapravo uzrokovali da muškarac sam sebi probije grlo. Liječnici su objasnili da je to vrsta ozljede koja obično nastaje zbog traume, operacije ili infekcije.

Jedan od liječnika koji je sudjelovao u izradi izvješća, Wanding Yang, je tada za CNN izjavio sljedeće. “Ovaj 34-godišnji muškarac je uvijek pokušavao zadržati kihanje jer je smatrao da je nehigijenski kihati u okolinu ili prema drugima. To znači da je 30 godina suzdržavao svoje kihanje, ali ovaj put je rezultat bio drugačiji… Srećom, perforacija je bila vrlo mala i nije zahtijevala kirurški zahvat”, izjavio je liječnik.

Na sreću, pacijent se oporavio nakon korištenja hranidbene sonde i terapije antibioticima. Izvješće također bilježi da su njegovi simptomi “postupno nestali tijekom hospitalizacije”. Tako da, jasna pouka iz ovog neobičnog događaja – nemojte zadržavati kihanje.




SLUŽBENO JE – LJEVACI SU PAMETNIJI! ‘Ekstremni dešnjaci’ najgore prošli na testovima

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.