Foto: Pexels

Trend među mladima izuzetno je opasan: Pogledajte što vejpanje radi vašim plućima

Autor: F.F

Nažalost, pušenje je oduvijek popularno među mladima, a taj trend nastavio se i u ovim modernijim vremenima. Električne cigarete i vejpovi posljednjih su godina iznimno popularni jer eliminiraju duhanski dim te katran iz dima cigareta. No, ni taj trend nije puno zdraviji… U svijetu se pojavila nova bolest pluća, koju su stručnjaci povezali s električnim cigaretama i vejpovima. Čak je i ime te bolesti jasno povezano s upotrebom električnih cigareta i vejpova.

EVALI (e-cigarette or vaping associated lung injury) prvi se puta pojavilo u ljeto 2019. godine, a simptomi ove opake bolesti uključuju otežano disanje, bol u grudima, kašalj, temperaturu, groznicu, mučninu, povraćanje, ubrzani rad srca… No, ono što najviše zabrinjava liječnike diljem svijeta, ova je bolest, baš kao i trend pušenja e-cigareta i vejpova, sve češća kod mladih.


U SAD-u je do veljače 2020. godine zabilježeno čak 2800 hospitalizacija te 68 smrtnih slučajeva zbog EVALI-a, a najčešće su oboljeli ljudi između 28 i 32 godine. Razlog za brigu je to što čak 15 posto pacijenata koji se javljaju sa simptomima ove bolesti pluća je mlađe od 18 godina. Razlog zašto su e-cigarete i vejpovi opasni je acetat vitamin E, kemikalija koja se nalazi u njima, a koja dovodi do oštećenja pluća. Liječnici su proveli i jedno istraživanje, koje je pokazalo da se acetat vitamin E nalazi u plućima oboljelih u većini slučajeva (Od 51 ispitanika, njih 48 imalo je acetat vitamin E u plućima).

Foto: Pexels

Zabrinuti su zbog jednog

Dobra stvar je to što je broj oboljelih u posljednje vrijeme sve manji, no veliki razlog za brigu je to što su pacijenti koji se bore s EVALI-em sve mlađi. Dr. Denitza P. Blagev, profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Utahu i ravnateljica bolnice Riverton, izrazila je zabrinutost zbog rastuće popularnosti elektronskih cigareta i vejpova među mladima.

Stručnjaci otkrili kada trebate prati zube, prije ili poslije doručka: Jedna stvar je ključna

Ona naglašava da, iako su određeni tretmani poput kortikosteroida i antibiotika pokazali efikasnost u liječenju EVALI-a, još uvijek nije potpuno jasno što točno uzrokuje ovu bolest i kakav dugoročni utjecaj može imati na pacijente. Dr. Blagev ističe da je ključna prevencija te zagovara zabranu upotrebe uređaja koji su povezani s ovim oboljenjem kako bi se smanjila njegova pojavnost.

Od iznimne je važnosti da se u slučaju simptoma EVALI-a odmah javite svom liječniku. Radi se o ozbiljnom oboljenju pluća koja u 90 posto slučajeva zahtjeva hospitalizaciju. Liječnici još uvijek nisu sigurni da je ova bolest u potpunosti izlječiva, no za sada tvrde da je to moguće ako se pacijent na vrijeme javi u ambulantu te prestane konzumirati e-cigarete i vejpove.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.