Foto: Pexels

Talog kave mogao bi biti ključan u sprječavanju opake bolesti: Evo o čemu se radi

Autor: F.F

Prije nego što se pojave simptomi neurodegeneracije, moždana tkiva su izložena postupnom propadanju pod utjecajem kemijskih napada. Za jačanje živčanog sustava protiv takvih napada, istraživači s Sveučilišta Texas u El Pasu eksperimentalno su koristili česticu stvorenu od spojeva pronađenih u odbačenoj mljevenoj kavi.

Ovaj materijal, koji se sastoji od čestica nazvanih ugljične kvantne točke kafene kiseline (CACQD), navodno se pokazao u laboratorijskim testovima učinkovitim u čišćenju tvari koje pokreću degeneraciju živčanih stanica, što može dovesti do bolesti poput demencije i Parkinsonove bolesti, piše Science Alert.

Neurodegeneracija može biti uzrokovana raznim čimbenicima iz okoliša, uključujući herbicide i pesticide. Primjer je parakvat, herbicid koji se povezuje s povećanim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti. Međutim, krvno-moždana barijera često sprječava antioksidanse da prodru duboko u mozak i suprotstave se slobodnim radikalima.

Vjetrovi vam mogu reći puno toga o vašem zdravlju: Stručnjak ističe kada je vrijeme za liječnika

Radi se na daljnjim istraživanjima

Kavena kiselina, koja se nalazi u kavi, vinu i jabukama, može proći krvno-moždanu barijeru u određenim koncentracijama. Istraživači su transformirali kavenu kiselinu u ugljične kvantne točke kako bi pojačali njenu učinkovitost u borbi protiv superoksidnih slobodnih radikala. Testovi na staničnim linijama pokazali su da CACQD može spriječiti nakupljanje proteina povezanih s neurodegeneracijom.

Foto: Unsplash

Iako je potrebno daljnje istraživanje kako bi se utvrdila učinkovitost ovog terapeutskog spoja u ljudskom tijelu, činjenica da se CACQD može proizvesti iz otpadnog materijala poput mljevene kave čini ga potencijalno privlačnim za buduće terapeutske primjene u liječenju neurodegenerativnih poremećaja.
Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Environmental Research.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.