Ilustracija

OTKRIĆE KOJE SMO ZABORAVILI: Stručnjaci tvrde da nam pluća ne služe samo za disanje

Autor: Zlatko Govedić

Pluća su organ za disanje osposobljen za primanje kisika iz atmosfere. Ona stvaraju i tlak važan za proizvodnju glasa u grkljanu, uklanjaju sitne štetne čestice i mikroorganizme, filtriraju male krvne ugruške nastale u venama, te štite srce, koje dijelom obuhvaćaju, pa preuzimaju na sebe djelovanje mehaničkih sila.

No još 2017. stručnjaci sa Sveučilišta u Kaliforniji objavili su da pluća ne služe samo za disanje. Proučavali su pluća miševa i otkrili da ona proizvode oko polovice trombocita, krvnih zrnaca ključnih za zgrušavanje krvi.

Dugo se pretpostavljalo da se većina trombocita, ako ne i svi, proizvode u koštanoj srži, a da se samo jedan dio proizvodi u plućima. Međutim, sada znamo da je značaj pluća u proizvodnji trombocita podcijenjen. Štoviše, otkrili su da su ona “rezervoar hematopoetskih matičnih stanica koje priskaču u pomoć kada se zalihe trombocita u koštanoj srži smanje”.

To otkriće pruža nam mnogo sofisticiraniji uvid u taj vitalni organ. Pluća, dakle, ne služe samo za disanje, nego sudjeluju i u formiranju ključnih komponenti krvi

Zbog tih spoznaja, znanstvenici sada već pronalaze bolje načine liječenja bolesti krvi, ali i transplantiranja pluća.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.