Ilustracija/Pixabay

SVI ZNAMO DA JE MASLINOVO ULJE ZDRAVO: No jeste li znali da i list masline ima nebrojene povoljne učinke na naš organizam?

Autor: Zlatko Govedić

Više smo puta pisali o zdravstvenim blagodatima maslinova ulja, no manje je poznato da je i lišće masline ljekovito. Oleuropein je jedan od primarnih spojeva u listu masline te ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

U narodnoj medicini u terapeutske svrhe najčešće se rabi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuha čaj koji donosi brojne blagodati.

Oleuropein potiče razvoj stanica koje su zaslužne za razvoj kostiju te tako pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze.

On također zaustavlja reprodukciju tvari u mikroorganizama, koje im pomažu u razmnožavanju i širenju.

Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale i revitaliziraju našu kožu.

Oleuropein također poboljšava cirkulaciju, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni tlak.

Također, brojne tvari u listu masline sprečavaju formaciju lošeg kolesterola u našem organizmu.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.