Foto: Pexels

Dijetetičarka iznenadila listom hrane za koju se misli da je zdrava: ‘To je crvena zastavica’

Autor: F.F

Dijetetičarka Courtney Smith iznosi važne upozorenja o “zdravstvenim aureolama” hrane koja se reklamira kao zdrava, ali može skrivati štetne sastojke. Smith naglašava da često pakiranje i promocija ovih proizvoda stvaraju zabludu. Napominje da mnogi termini i opisi na prednjoj strani ambalaže mogu stvoriti dojam zdravosti, ali se savjetuje provjera detaljnih podataka o hranjivoj vrijednosti na poleđini ambalaže, gdje su informacije preciznije regulirane.

Uz to, ističe da neke namirnice koje se percipiraju kao nezdrave zapravo mogu biti korisnije od onih koje se reklamiraju kao zdrave. Među njima su krumpir, jaja, maslac, punomasno mlijeko, orašasti plodovi i masna riba.

Smith je otkrila koje četiri namirnice mnogi smatraju zdravima te se tako reklamiraju, ali zapravo kriju nezdrave vrijednosti koje štete vašem zdravlju, piše New York Post.

Foto: Pexels

Tko bi rekao?

Granola/granola pločice: Granola često sadrži puno dodanog šećera za stvaranje grudica. Preporučuje se konzumiranje granole kao dodatka, a ne kao glavnog obroka. Slično tome, granola pločice treba koristiti kao posljednje sredstvo jer mogu sadržavati mnogo šećera i sušenog voća, što može ograničiti veličinu porcije.

Studentska mješavina: Iako se studentski mix čini kao zdrava grickalica, mnoge vrste sadrže puno šećera i sušenog voća, što može povećati kalorijski unos. Preporučuje se korištenje trail mixa kao energetskog obroka za aktivnosti na otvorenom, a ne kao svakodnevne grickalice.

Maslac od kikirikija smanjene masnoće: Punomasni maslac od kikirikija često je bolji izbor od verzija smanjene masnoće, jer potonje često sadrže dodatke kako bi se zamaskirala smanjena masnoća. Preporučuje se raznolikost u izboru maslaca od orašastih plodova radi dobivanja različitih nutrijenata.

Jagode nisu sigurne za sve: Ljudi s ovom dijagnozom trebali bi ih uzbjegavati




‘To je crvena zastavica’

Vitaminska i energetska pića za sagorijevanje masti: Većina energetskih pića neće vam dati više energije, osim ako imate manjak određenih vitamina. Konzumacija proizvoda koji tvrde da “sagorijevaju masti” obično nije korisna. Umjesto toga, preporučuje se redovita tjelesna aktivnost i dovoljno sna za poboljšanje metabolizma i razine energije.

“Osim ako nemate manjak vitamina B kao što je B12, konzumiranje vitamina B u energetskom piću neće vam dati više energije. Svaki prehrambeni proizvod koji na etiketi tvrdi da ‘sagorijeva masnoće’ je crvena zastavica, upozorenje da to ne konzumirate i točka”, zaključila je.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.