Foto: Unsplash

Jagode nisu sigurne za sve: Ljudi s ovom dijagnozom trebali bi ih izbjegavati

Autor: F.F

Jagode su omiljeno voće mnogima zbog svoje ukusne slatkoće, sočnosti i osvježavajućeg okusa. Ljudi ih vole zbog njihove svestranosti u prehrani i raznovrsnih načina na koje se mogu konzumirati. Mogu se jesti svježe, dodavati u voćne salate, smoothieje, deserte ili koristiti kao ukras na kolačima. Osim toga, jagode se mogu koristiti i za pripremu džemova, umaka, sokova i sladoleda, što ih čini popularnim sastojkom u mnogim receptima.

Osim što su ukusne, jagode su i zdrave. Bogate su antioksidansima, vitaminima C i K, te vlaknima. Antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala, dok vitamin C jača imunološki sustav i potiče zdravlje kože. Vitamin K igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Osim toga, jagode imaju nizak glikemijski indeks, što ih čini pogodnima za osobe koje paze na unos šećera u prehrani.

S obzirom na njihov slatki okus i nutritivne prednosti, nije iznenađujuće što su jagode jedno od najomiljenijih voća diljem svijeta. Njihova raznolikost u prehrani, svježa i osvježavajuća aroma te korisni nutrijenti čine ih neizostavnim dijelom mnogih prehrambenih navika.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Tko ih treba izbjegavati?

No, određeni ljudi morali bi pripaziti s konzumacijom ovog ukusnog voća. Mnogi su zabrinuti zbog toga koliko jagoda mogu jesti u jednom danu. Ova sočna voćka bogata je vitaminom C i polifenolima, koji su snažni antioksidansi. Preporučuje se djeci i odraslima s anemijom, zbog folne kiseline, vitamina E, provitamina A, vitamina B skupine te minerala poput mangana, željeza, kalcija i magnezija.

Iako su ukusne i osvježavajuće, važno je ograničiti njihovu konzumaciju, posebno kod male djece koja su sklona alergijama na ovo voće. Osobama koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili visoke razine kolesterola i triglicerida u krvi, jagode se ne preporučuju. Čak i ako nemate zdravstvenih problema, važno je pratiti količinu ovog voća koje jedete svakodnevno, sugerira Medical Daily.

Rajčice nikada nemojte saditi pokraj ovih biljaka: Bit će manje uroda, a ni okus nije isti




Liječnici s britanskog Sveučilišta Oxford preporučuju umjerenu konzumaciju jagoda bez dodatnog šećera, ograničeno na dva do tri puta tjedno između 17 i 19 sati. Također, jagode su najpoznatije kao voće koje sadrži najviše pesticida! Naime, uzgajivači ih često pokušavaju zaštiti kako ne bi propale. Iako se ti pesticidi primjenjuju unutar propisanih granica, sigurnije je oprati ih prije konzumacije.

O tome kako kvalitetno oprati jagode kako bi bili sigurni da nisu pune pesticida pisali smo ranije. Za čišćenje jagoda i uklanjanje pesticida možete koristiti jednostavne sastojke koje već imate u kuhinji: soda bikarbona, sol i ocat.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.