Foto: Unsplash

SAVEZNICI U BORBI S VISOKIM TLAKOM: Kvalitetna prehrana i vježbanje mogu vam olakšati tegobe

Autor: Zlatko Govedić

Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome. Tek kada se manifestiraju oštećenja na raznim organima, najčešće na srcu, mozgu, bubrezima ili očima, zamijete se i visoke vrijednosti krvnoga tlaka.

Dijagnoza povišenoga krvnog tlaka ne postavlja se na temelju samo jednog mjerenja krvnog tlaka. Opetovano izmjerene vrijednosti krvnog tlaka koje prelaze graničnu vrijednost od 140/90 milimetara stupca žive (mmHg) potrebne su za dijagnozu hipertenzije. Posljedica hipertenzije je stalno opterećenje srca kao pumpe koja tjera krv kroz tijelo i oštećenje krvnih žila svih organa u tijelu zbog povećanog pritiska na njihove stijenke.

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg. Gornji (sistolički tlak) stvara srce pumpajući krv kroz arterije. Donji dijastolički tlak je tlak u arterijama dok se srce odmara između dva otkucaja. S godinama zbog starenja, vrijednosti krvnoga tlaka postaju nešto više, no ne više od 140/90 mmHg što se smatra gornjom vrijednosti normalnoga krvnog tlaka.

Ako bolujete od visokog tlaka, slijedite terapiju koju vam je propisao vaš liječnik.

Uz liječničku terapiju, možete si pripomoći tako da birate zdraviju prehranu.

Kvalitetna prehrana i vježbanje mogu pozitivno utjecati na povišeni krvni tlak.

Kakao
Sadrži visoku razinu flavanola, nutrijenata koji snižavaju krvni tlak tako što šire krvne žile i olakšavaju protok krvi.

Kakao možete rabiti na mnogo kreativnih načina. Dodajte ga u jutarnju kavu ili šalicu mlijeka, a naravno, tu je i tamna čokolada. Birajte onu s više od 70% kakaa.

Špinat
Ima čak tri sastojka koji se bore protiv visokog tlaka: kalij, folate i magnezij.

Kalij pomaže otpuštanju natrija iz tijela, a s njim i viška tekućine. Magnezij pak opušta krvne žile i pomaže im da održe elastičnost, dok folati sudjeluju u razgradnji homocisteina, aminokiseline koja oštećuje unutarnje stijenke krvnih žila.

Češnjak

Osim što mnogim jelima daje izvrsnu aromu, češnjak se bori protiv visokog krvnog tlaka zahvaljujući visokom sadržaju alicina. Osim alicina i dialil sulfida, češnjak također sadržava vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide.

Bijeli grah

Sve sorte graha su zdrave jer imaju visok sadržaj vlakana, proteina i željeza, što su nutrijenti koji pomažu u općem zdravlju organizma, ali i snižavanju kolesterola. Međutim, bijeli grah ima prednost jer je bogat i kalcijem. Taj mineral igra važnu ulogu u grčenju i opuštanju mišića krvnih žila.

Buča

Ova superhrana bogata je kalijem koji olakšava pritisak na zidove arterija i pomaže u otpuštanju viška tekućine iz organizma.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.