Foto: Pixabay

(RECEPT) Napitak koji poboljšava funkcije mozga i potiče mršavljenje: Iskoristite potencijal ‘čarobnih’ bobica

Autor: Zlatko Govedić

Borovnica (Vaccinium myrtillus) je nizak listopadni grm iz porodice vrjesova, s malim listovima, blijedoružičastim cvjetovima i tamnomodrim jestivim plodovima. Ima gusto isprepleteno žilje.

Raširena je po znatnom dijelu sjeverne polutke. Obično raste po šumama i vrištinama, na kiseloj podlozi siromašnoj vapnom, napose na višim položajima. U Hrvatskoj je česta u šumama pitomoga kestena, hrasta kitnjaka, acidofilne bukve, smreke (smrče) i bora.

Njezini se plodovi jedu svježi, ukuhani ili kao voćni sok; u ljekarništvu se upotrebljavaju listovi (Folia myrtilli) i plodovi. Od borovnice se pravi i vino.

Bogatstvo nutrijenata

Osim što su ukusne i osvježavajuće, borovnice su bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminima. Jeste li znali da možete iskoristiti prednosti borovnica kako biste poboljšali funkcije svog mozga i potaknuli proces mršavljenja?

Genijalan trik zapalio internet: Sok od dvije voćke osvježava i puni energijom, idealan za ljetne vrućine

Ovaj napitak od borovnice nije samo ukusan, već i nutritivan. Može vam pomoći da ostanete energični, podržavajući zdravlje mozga i potičući mršavljenje. Uključivanje takvih zdravih napitaka u svoju prehranu može biti korak prema boljem općem zdravlju i dobrobiti tijela.




Sastojci:

1 šalica svježih ili zamrznutih borovnica

½ šalice nemasnog jogurta ili biljnog jogurta




½ šalice svježeg špinata ili kelja

1 banana

1 žlica meda (opcionalno)

½ šalice vode ili bademovog mlijeka (za konzistenciju)

Priprema:

Prije svega, operite borovnice i špinat ili kelj kako biste uklonili nečistoće.

Dodajte borovnice, jogurt, špinat ili kelj, bananu i med (ako želite malo slatkoće) u blender.

Dodajte vodu ili bademovo mlijeko kako biste postigli željenu konzistenciju napitka.

Uključite blender i izmiksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.

Poslužite napitak odmah, po mogućnosti hladan.

Zdravstveni aspekti

Ovaj napitak od borovnice ima niz zdravstvenih prednosti.

Borovnice su bogate antioksidansima, uključujući antocijane, koji su povezani s poboljšanjem kognitivnih funkcija i zaštitom mozga od starenja i oštećenja. Špinat ili kelj dodaju dodatnu dozu vitamina i minerala koji su korisni za mozak.

Genijalan trik zapalio internet: Sok od dvije voćke osvježava i puni energijom, idealan za ljetne vrućine

Ovaj napitak sadrži vlakna i proteine iz jogurta, što može pomoći da se dulje osjećate siti i smanjite unos kalorija. Borovnice također mogu potaknuti proces mršavljenja zbog svog utjecaja na metabolizam masti.

Borovnice i zeleno lisnato povrće u ovom napitku su bogati vlaknima, vitaminima (poput vitamina C i K), te mineralima (npr. kalijem i folnom kiselinom). Ovi nutrijenti podržavaju opće zdravlje i imunosni sustav.

Antioksidansi iz borovnica pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje stanica i doprinijeti različitim bolestima.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.