Foto: Unsplash

Prebrzo zaspite ili vas san svlada na čudnim mjestima? Riječ je o ozbiljnom problemu

Autor: F.F

Spavanje igra ključnu ulogu u očuvanju našeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Tijekom tog prirodnog procesa, tijelo prolazi kroz različite faze koje pomažu u obnavljanju i jačanju vitalnih funkcija. Noćni odmor nije samo vrijeme kada tijelo odmara; to je i razdoblje kada se odvijaju brojni procesi koji utječu na našu svakodnevnu dobrobit.

Prvenstveno, spavanje podržava kognitivne funkcije i emocionalno blagostanje. Tijekom dubokog sna, mozak obrađuje informacije, čisti nepotrebne podatke i pomaže u jačanju memorije. Osim toga, spavanje igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i emocionalne stabilnosti.

Na fizičkoj razini, spavanje je važno za obnavljanje stanica i poticanje procesa rasta i obnove tkiva. Tijekom dubokih faza sna, tijelo oslobađa hormone rasta koji podržavaju regeneraciju stanica i obnavljanje mišića. Osim toga, održavanje stabilne razine hormona tijekom noći ima pozitivan učinak na metabolizam i kontrolu tjelesne mase.

Foto: Pexels

Evo koliko je potrebno da zaspimo

Rebecca Robbins, stručnjakinja za spavanje, naglašava važnost procesa usnivanja tvrdeći da brzo zaspati može biti znak prekomjernog umora ili kroničnog iscrpljenja. Prema njezinim riječima, optimalno vrijeme za zaspati trebalo bi biti između 15 i 20 minuta, što predstavlja normalan tijek spavanja. Ona ističe da postoji mit o tome kako je dobro odmah zaspati, jer je usnivanje proces koji ima svoje korake i ne bi trebalo odmah prijeći u san.

Daniel iz Njemačke došao na studij u Hrvatsku i iznenadio odlukom: Ovo je prava rijetkost

“Zapravo, trebalo bi vam oko 15-20 minuta da zaspite. Ako vam treba puno manje vremena od toga, to bi mogao biti znak da ste se premorili ili da ste u stalnom stanju iscrpljenosti”, objasnila je Robbins. Ona ističe kako je ovo posebice istinito ako osoba može zaspati bilo gdje i bilo kada, uključujući neudobna mjesta poput vlaka ili za stolom, prenosi Yahoo.




“Dakle, ako spadate u ovu kategoriju, možda biste trebali osigurati da noću spavate dovoljno, odnosno najmanje sedam sati”, zaključila je Robbins. Osim što naglašava važnost duljeg sna, posebno za one koji brzo zaspu, Robbins ističe i da je brzo zaspati na nekonvencionalnim mjestima možda signal da tijelo treba više odmora i redovitog noćnog sna.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.