POSLJEDICE MOGU BITI POŽELJNE, ALI I POGUBNE: Stručnjaci objašnjavaju što će se dogoditi s vašim tijelom ako pojedete sirovo jaje

Autor: Dnevno

Svi znamo da su jaja su vrlo hranjiva. Ona mogu biti tvrdo kuhana, meko kuhana, umućena, pržena, poširana ili spravljena na neki drugi način.

Postoje i oni koji jedu sirova jaja jer se drže toga da kuhanje uništava neke hranjive tvari koje se nalaze u hrani. Isto vrijedi i za jaja. Stručnjaci kažu da izloženost visokim temperaturama može učiniti da određeni vitamini i minerali u jajima postanu manje dostupni.

Što dulje kuhate jaja, to se dalje uništavaju neki hranjivi sastojci u jajima, piše Healthy Builderz.

Međutim, stručnjaci dodaju da u jajima ima i nekih hranjivih tvari koje tijelo može manje učinkovito apsorbirati ako se ne skuhaju. Također, postoji opasnost od infekcije. Sirovo jaje koje ćete konzumirati može biti kontaminirano određenim mikroorganizmima koji mogu nanijeti štetu vašem zdravlju. No koje su točno prednosti i mane jedenja sirovih jaja.

Prednosti

Stručnjaci za prehranu kažu da sirovo jaje nudi 36 posto više vitamina D, nutrijenta koji vam je potreban za smanjenje rizika od osteoporoze, srčanih bolesti, pretilosti i depresije. Konzumiranjem sirovih jaja možete imati puno koristi ako ne dobivate dovoljno sunca, jer je dobar izvor vitamina D.

Opskrbit će vas s više omega-3. Ove zdrave masti nalaze se u izobilju u jajima, a izloženost velikoj temperaturi utječe na smanjenje nekih od njih. Omega-3 masne kiseline nude više zdravstvenih prednosti, od borbe protiv bolova u zglobovima i upale, snižavanja lošeg kolesterola, do borbe protiv tjeskobe i depresije.

Vaše oči mogu ostati zdravije. Dva antioksidansa koja se nalaze u jajima su lutein i zeaksantin, za oba je poznato da štite oči od oštećenja i čuvaju vaš oštar vid netaknutim.




Više biotina je dostupno. Prema riječima stručnjaka, biotin je vitamin B koji je važan za mnoge stvari, od zdrave kose, lijepe kože, jakih noktiju, pravilno funkcionirajuće štitnjače i nadbubrežnih žlijezda te smanjenog rizika od srčanih bolesti.

Možete dobiti više kolina. Hranjiv sastojak sličan vitaminima B nudi nekoliko zdravstvenih prednosti, od pokreta mišića, funkcioniranja jetre, razvoja mozga, stabiliziranja raspoloženja i normalnog metabolizma. Nedostatak kolina, na temelju određenih studija, može povećati rizik od Alzheimerove bolesti.

Protiv

Manje proteina se apsorbira. Jaja su prepuna visokokvalitetnih proteina koji opskrbljuju svih 9 aminokiselina koje vaše tijelo ne može proizvesti samo. Prema znanstvenim istraživanjima, apsorpcija proteina se smanjuje ako se jaja konzumiraju sirova.




Mogu biti zagađena bakterijama. Visoke temperature mogu ubiti mikrobe, pa je to razlog zašto vam kuhanje hrane može pomoći da se spasite od unosa bakterija koje izazivaju bolesti. Vrlo je moguće da nekuhana jaja sadrže salmonelu, vrstu bakterije koja može uzrokovati trovanje hranom. Stručnjaci kažu da je salmonela prisutna na ljusci, kao i u samim jajima.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.