Ilustracija/Flickr

Pijete uvin čaj, ali nema učinka? U čemu griješite? Ako ne znate kako se dozira, ovaj čaj može vam napraviti više štete nego koristi!

Autor: Zlatko Govedić

Zimzelena medvjetka, crveno medvjeđe grožđe ili uva (Arctostaphylos uva-ursi) je višegodišnji zimzeleni puzavi grm obrastao sjajnim i kožastim jajastim listićima; iz porodice vrjesovki (Ericaceae). Ima karakterističan lopatičast, kožast, krt list, mrežaste nervature. Cvate sitnim bijelim cvjetovima, od ožujka do lipnja, a plod je crvena brašnjava boba veličine graška. Bobe su jestive, ali neukusne. Listići mogu ostati na biljki dvije do tri godine prije nego izgube zelenu boju i otpadnu. Raste po suhim, rijetkim borovim i drugim crnogoričnim šumama, među grmljem po sunčanim obroncima i planinskim pašnjacima. Raste i na našem području. Bere se list koji ima ljekovita svojstva.

Arbutin je aktivni princip medvjeđeg grožđa. U bubrezima u alkalnoj sredini arbutin se cijepa na dvije komponente. Samo ta kombinacija komponenata može dovesti do eliminiranja bakterija. U suprotnom će učinak izostati. Preduvjet za odigravanje te reakcije je alkalan urin.

Zato se za vrijeme trajanja terapije uvinim čajem ne rabe namirnice koji kisele mokraću, poput crvenog mesa, masne hrane i šećera. Zato se pola sata prije primjene čaja može rastopiti pola žličice sode bikarbone u vodi i popiti.

Nadalje, uvin se čaj ne pije s čajem od brusnice ni s vitaminom C, jer oba sastojka kisele urin pa uvin čaj gubi učinkovitost.

Uvin čaj za muškarce

Mnoge muškarce zanima koje prirodno sredstvo pomaže kod upale prostate. Sasvim sigurno, uvin čaj je među najboljima. Ako imate potrebu s čestim noćnim mokrenjem, odgađanjem početka mokrenja, sporadičnim i isprekidanim mlazom, vjerojatno imate problem s povećanjem te žlijezde.

Kako biste ublažili te neugodne simptome, savjetujemo vam da pijete uvin čaj za prostatu i to dvije do tri šalice dnevno.

Uvin čaj za žene

Tanin, koji uva sadrži u svojim listovima, pogoduje ženama, zbog čega se preporučuje da piju uvin čaj za jajnike. Kao biste eliminirali upalu ženskih spolnih žlijezda, treba da pijete po tri šalice uvina čaja dnevno.




Bitno je da ga ne pijete dulje od mjesec dana tijekom jedne godine, pa se ženama savjetuje da se konzultiraju s ginekologom ako žele piti uvin čaj za jajnike.

Priprema uvina čaja

Nabavite listove uve i pripremite jednu punu žličicu. Kako biste bili sigurni u njegovo djelovanje, savjetujemo vam da ih sami naberete i osušite. Usitnjeni listići mogu imati slabije djelovanje jer dugo stoje.

Prelijte listiće s 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta.




Napomena: Ako sami berete listove, pripazite da ne zamijenite uvu biljkom šimširom (rod Buxus) jer šimšir sadrži steroidne alkaloide koji mogu dovesti do trovanja.

Napomena: Uvin čaj smije se piti najviše triput dnevno.

Napomena: Uvin čaj treba piti u strogo kontroliranim uvjetima i umjerenim dozama. Nepravilna primjena može napraviti više štete nego koristi.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.