Foto: Screenshot/YouTube/Origins of Food

Otkriveno koji je krumpir najzdraviji: Ovisi kako ga pripremate, razlika je ogromna

Autor: F.F

Krumpir je jedna od najomiljenijih namirnica diljem svijeta iz nekoliko razloga. Prije svega, ona je izuzetno raznolika namirnica. Može se pripremiti na mnogo načina – pečen, kuhan, pržen, pire, u salatama, juhama i mnogim drugim jelima. Ta raznolikost omogućuje mu da se koristi u mnogim kuhinjama i jelima diljem svijeta. Također, krumpir je bogat hranjivim tvarima. Sadrži ugljikohidrate, vitamine i minerale kao što su vitamin C, kalij, folna kiselina i vlakna, što ga čini izvorom energije i važnom hranom za zdravlje.

No, jeste li se ikada pitali koji je krumpir zdraviji, crveni ili bijeli? Glavna razlika između bijelog i crvenog krumpira leži u njihovom udjelu ugljikohidrata. Prosječni bijeli krumpir sadrži oko 36,5 grama ugljikohidrata, dok crveni ima oko 33,9 grama. Također, bijeli krumpir ima nešto više kalorija – 159 u usporedbi s crvenim krumpirom koji ima 151 kaloriju.

Obje vrste krumpira obiluju specifičnim vrstama ugljikohidrata koji su korisni za zdravlje crijeva. Konzumacija i bijelog i crvenog krumpira može vam pomoći u unosu dovoljno kalija i vitamina C, piše Livestrong.

Foto: Pixabay

Crveni ili bijeli?

Gledajući nutritivnu vrijednost, bijeli i crveni krumpir su vrlo slični. Oba su bogata ugljikohidratima, kalijem i vitaminom C, te sadrže približno 150 kalorija. Važno je napomenuti da način pripreme krumpira može utjecati na njegovu nutritivnu vrijednost. Pečeni ili kuhani krumpir bolji su izbor od prženog krumpira, jer prženje može povećati unos masnoća i kalorija.

Jedna od ključnih prednosti bijelog i crvenog krumpira je što sadrže vrstu škroba koja se fermentira u debelom crijevu, potičući rast dobrih bakterija. To krumpir čini probiotičkom hranom, što je korisno za zdravlje crijeva.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’




Osim toga, krumpir je bogat kalijem i vitaminom C, koji podržavaju imunološki sustav i održavaju zdravlje kože. Crveni krumpir može sadržavati više antioksidativnih spojeva zbog svog pigmenta. U zaključku, obje vrste krumpira imaju svoje prednosti, a ključno je paziti na način pripreme kako bi krumpir bio zdrav i koristan.

Iako mnogi vole pomfrit, treba imati na umu da prženje krumpira u velikim količinama ulja i obilno soljenje nije najzdravija opcija. Crveni krumpir možda ima manje kalorija i ugljikohidrata, ali bijeli ili žuti krumpir je bolji izvor željeza i kalcija.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.