Foto: Guliver

Opasnosti lijeka za mršavljenje o kojima se malo zna: Hoćete li izgubiti mišićnu masu i gustoću kostiju?

Autor: Zlatko Govedić

Posljednjih dana na društvenim se mrežama komentira mogućnost gubitka mišićne mase i gustoće kostiju ako uzimate Ozempic ili neki drugi GLP-1 lijek.

Stručnjaci se slažu da je uistinu moguće izgubiti mišićnu masu kada god doživite nagli gubitak tjelesne mase općenito, no čini se da su “u strahu velike oči”.


Općenito, sarkopenija je sindrom koji označava gubitak mišićne mase uz gubitak snage i funkcije. Posljedično, dolazi do otežanoga svakodnevnog funkcioniranja, lošije kvalitete života, a može dovesti i do smrtnog ishoda.

Kako djeluje Ozempic?

Američki liječnik Felix Gussone objašnjava da je Ozempic (semaglutid) agonist receptora peptida 1 (GLP-1) sličnog glukagonu. Aktivni sastojak lijeka, semaglutid, oponaša GLP-1, hormon koji se proizvodi u vašim crijevima. GLP-1 djeluje na GLP-1 receptore u cijelom tijelu i uključen je u mnoge procese koji utječu na vaš apetit i metabolizam.

Stiže revolucionarni lijek protiv debljanja: Mršavjet ćete bez izbjegavanja masne hrane ili gubitka apetita

Kao prvo, GLP-1 stimulira oslobađanje inzulina iz gušterače, pomažući u kontroli razine šećera u krvi. GLP-1 također usporava vašu probavu, tako da hrana ostaje dulje u vašem želucu, što smanjuje apetit. Konačno, GLP-1 govori vašem mozgu kada ste siti i može čak promijeniti preferencije vašeg mozga prema određenoj hrani.

Smatra se da interakcije semaglutida sa sustavom nagrađivanja hrane u mozgu olakšavaju ljudima kontrolu nad time koliko jedu i posebno smanjuju njihovu žudnju za hranom bogatom masnoćom. Kako je hrana s visokim udjelom masti obično kaloričnija, ova promjena u preferencijama hrane može vas dovesti do toga da jedete manje dok uzimate Ozempic, što rezultira daljnjim gubitkom mase.

Poput drugih GLP-1 lijekova, Ozempic je izvorno razvijen za liječenje dijabetesa tipa 2 poboljšanjem kontrole šećera u krvi. Međutim, istraživači su ubrzo primijetili kako su ljudi, od kojih su mnogi bili pretili ili pretili, doživljavali značajan gubitak mase u kliničkim ispitivanjima.
Što kažu dosadašnja ispitivanja?

Podaci koji izazivaju zabrinutost u vezi sa sarkopenijom jer se odnose na GLP-1 lijekove potiču od malog dijela sudionika koji su bili podvrgnuti dvoenergetskoj rendgenskoj apsorpciometriji (DEXA), koja mjeri mineralnu gustoću kostiju spektralnim snimanjem.

“Od te podskupine, ukupni gubitak mase bio je gotovo 14 kg i dok je gotovo 8,5 kg (oko 60%) bio gubitak masnog tkiva, prijavljeni gubitak nemasne mase od 5 kg bio je 38%, što je na visokoj granici onoga što bismo očekivali. Ipak, DEXA je sigurno nesavršena u spajanju detalja ove promjene sastava tijela budući da masno tkivo uključuje mnogo ‘nemasne mase’. Dodatno, placebo skupina izgubila je više nemasne mase (-1,83 kg) nego masne mase (1,37 kg), koji pokazuje potencijalnu pogrešku”, tvrdi američki endokrinolog Karl Nadolsky.

“Dok je dobrobit GLP-1 općenito pokazala pozitivne podatke o kardiovaskularnim ishodima (manje srčanih udara, manje moždanih udara, manje kardiovaskularne smrti), predviđam da te koristi neće biti ako pacijenti imaju sarkopeničnu pretilost”, kaže američka endokrinologinja Rekha Kumar.

Pripazite na prehranu

“Brzi gubitak značajnih količina mase kroz restrikciju kalorija može dovesti do gubitka mišićne mase, a nije neuobičajeno doživjeti brzi gubitak mase kada se uzimaju GLP-1 lijekovi poput Ozempica. Osobe koje uzimaju 1 mg Ozempica mogu očekivati ​​da će izgubiti prosječno 7% svoje tjelesne mase u prvoj godini liječenja.
Kad god gubite na masi, gubite različite količine masti i mišića. Ali kada brzo smršavite, veća je vjerojatnost da ćete izgubiti čistu mišićnu masu, napose ako ne pazite na svoju prehranu i tjelovježbu”, tumači Gussone.

Novi lijek za dijabetes potiče mršavljenje i učinkovitiji je od Ozimpeca: Uskoro i u našim ljekarnama?

Prema tome, trebate li biti zabrinuti zbog gubitka mišićne mase ili ne dok uzimate Ozempic, na temelju dostupnih znanstvenih podataka? Korisno je zapamtiti da Ozempic nije jedina varijabla na nečijem putu mršavljenja. Ljudi se možda pridržavaju različitih dijeta i rutina vježbanja te imaju individualne razlike u svojoj osnovnoj tjelesnoj masi i zdravstvenom stanju.

Također, gubitak mase od 5%-10% nudi mnoge zdravstvene prednosti pretilim osobama, uključujući poboljšanje šećera u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, kao i smanjeni rizik od dijabetesa. Depresija, pokretljivost, pa čak i seksualna funkcija obično se također poboljšavaju. Čak i veći gubitak mase, između 10%-20%, može ublažiti druga stanja povezana s pretilošću, poput opstruktivne apneje za vrijeme spavanja.

“Međutim, teško je izgubiti više od 5% tjelesne mase i zadržati je samo dijetom i vježbanjem. Tu lijekovi poput Ozempica mogu pomoći. Ključno je osigurati da sigurno mršavite bez gubitka mišića”, zaključuje Gussone.

Na koncu, savjet je stručnjaka da jedete proteine i vježbate kako biste nadoknadili gubitak mišićne mase.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.