Shutterstock

Omiljena ljetna hrana pravi je mamac za bore! Pripazite s ovim namirnicama ako želite zadržati mladolikost!

Autor: Dnevno

Možda ste primijetili da su vam se počele stvarati bore na licu, iako znate da ste poprilično mladi za njih, no ne znate koji bi uzrok toga mogao biti. Možda jest genetika, a možda samo konzumirate hranu koja loše utječe na vašu kožu, jer svi znamo da ono što unosimo u sebe definitivno utječe na naš vanjski izgled. Ipak, postoje namirnice koje više od drugih utječu na starenje kože.

Usporite svoj biološki sat i zadržite mladenački izgled – provjerite namirnice s kojima treba pripaziti.

Šećer i sol

Ništa nije loše ni nezdravo dok se jede u umjerenim količinama, no ako pretjerujete sa soli i šećerom to će se odraziti na vašu kožu. Prekomjerna količina šećera utjecat će na oštećenje kolagena, bjelančeine koja vašoj koži daje mladenački izgled. Preporuča se i da kod konzumacije slatkog usta ispirete vodom kako bi uklonili ostatke šećera koji pak mogu utjecati i na zdravlje zubi.

Ako ste pak ljubitelj slane hrane, pripazite – hrana koja obiluje solju izaziva zadržavanje tekućine u organizmu i podbuhlost.. Američki Centar za kontrolu bolesti izdvojio je nekoliko namirnica kao “skladišta soli”. Primjerice pecivo u sebi može imati i do 230 mg kuhinjske soli. Jedan trokut pizze sadrži do 760 mg, a tanjur juhe s rezancima iz kocke čak do 940 mg soli. Mesni proizvodi, uključujući nareske i pileće medaljone, također su prepuni soli. Sendviči s narescima, sirom i umacima prave su slane bombe i sadrže čak 1.500 mg soli!

Bijeli kruh, rafinirane žitarice i tjestenina od bijelog brašna imaju visok glikemijski indeks (GI), a ove namirnice mogu oštetiti kolagen i vlakna kože, te izazvati akne.

Napitci

Najrasprostranjeniji stimulativni napitak štetan je za vašu kožu i zube zbog visokog stupnja kiselosti. Kisela pića poput kave, energetskih pića, mogu stvoriti mikroskopske pore na površini cakline i dovesti do njezine erozije. Poželjno je uz kavu ili nakon nje popiti čašu vode jer voda ima neutralni pH pa ispire kiselinu, dok bi energetska pića bilo dobro izbjegavati.

O alkoholnim pićima ne treba trošiti previše riječi, zna se da se s njima treba se s konzumacijom istih itekako treba pripaziti, no konzumacija osim što je štetna za jestu, postaruje kožu, jer se toksini, zbog preopterećene jetre nakupljaju u organizmu, koža može rszviti probleme s aknama i borama, uz to alkohol dehidrira i ima štetan utjecaj na san, što se povezuje s ubrzanim starenjem. Općenito, nekvalitetan san se povezuje s borama,  neujednačenom pigmentacijom i smanjenom elastičnošću kože.




Roštilj i začinjena hrana

Jako začinjena hrana i menopauza ne idu ruku pod ruku, jer ista može oštetiti žilice na koži, koje su u toj životnoj fazi prilično osjetljive.

I za kraj, ali ne manje važno, su brojne mesne prerađevine kojima mnogi ne mogu odoljeti. Salame, kobasice i slanine sadrže sulfite i druge konzervanse, koji mogu potaknuti upalne procese na koži i ubrzati starenje. Također, često sadrže visoke količine soli, što može uzrokovati podbuhlost. Masna hrana poput crvenog mesa stvara slobodne radikale – štetne komponente koje hvataju elektrone zdravih stanica i time ih oštećuju. Ovo oštećenje u konačnici utječe na sposobnost kože da se sama zaštiti i proizvede kolagen. Meso pripremljeno na roštilju, jedno od omiljenih ljetnih jela, osobito ako je zagoreno, može biti izvor proupalnih ugljikovodika koji oštećuju kolagen u vašoj koži.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.