Ilustracija/Shutterstock

Obični stolisnik u narodu je popularan kao sredstvo za ublažavanje ženskih tegoba: Priprema je jednostavna!

Autor: Zlatko Govedić

Obični stolisnik (Achillea millefolium) je ljekovita biljka koja u narodu ima mnoga imena: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, ranjenik, kunica i sl. Pripada porodici glavočika (Asteraceae). Vrlo je rasprostranjena biljka, česta po livadama. Rod nosi ime po starogrčkom junaku Ahileju, koji je, prema Ilijadi, stolisnikom liječio svoje rane.

Biljka je visoka između 20 i 40 cm. Stabljika je okrugla i ispunjena, gola ili ponekad dlakava. Listovi su perasto razdijeljeni u brojne sitne listiće. Na vrhovima stabljika formiraju se cvatovi s brojnim malim cvjetovima, koji su najčešće bijeli, ali mogu biti i ružičasti ili žuti. U sebi nema opasnih sastojaka, ne izaziva ovisnost i može se svakodnevno upotrebljavati. Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i rascvjetane cvjetne glavice

Čaj od stolisnika za zdravlje jajnika

Pomiješajte po 40 g lista i cvijeta stolisnika i kamilice te po 10 g kadulje i lišća koprive. Prelijte tu mješavinu s 1 l ključale vode. Ostavite čaj da odstoji najmanje 10 minuta pa ga procijedite kroz čistu lanenu krpu ili gazu. Kada se ohladi na temperaturu tijela, tim čajem ispirite rodnicu.

Poseban čaj za liječenje ženskih tegoba

Pomiješajte 3 velike žlice mješavine cvijeta i lista stolisnika, trave ive, kamilice, kadulje, mravinca (origana) i bijele mrtve koprive. Mješavinu prelijte s 1 l ključale vode. Nakon što odstoji cijelu noć u poklopljenoj posudi, tekućinu procijedite i pijte umjesto vode tijekom dana.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.