Foto: Unsplash

Navika koju imaju mnogi može skratiti život: Znanstvenici došli do zabrinjavajućeg otkrića

Autor: H.B.

Nedostatak sna, navodno, ima ozbiljne posljedice na zdravlje, uključujući srčane bolesti, dijabetes i oslabljeni imunološki sustav. Nova studija provedena na velikom uzorku od 300.000 osoba srednje dobi otkriva još jednu zabrinjavajuću posljedicu lošeg sna, a to je znatno skraćenje životnog vijeka osoba sa zdravim srcem.

Istraživanje koje su proveli timovi sa Sveučilišta Sydney u Australiji i Sveučilišta Južna Danska analiziralo je podatke o spavanju i kardiovaskularnim bolestima gotovo 308.683 odraslih osoba srednje dobi. Rezultati su izuzetno zabrinjavajući.

Poremećaji spavanja povezani s disanjem, kao što su centralna apneja i opstruktivna apneja za vrijeme spavanja, pokazali su se kao posebno štetni po zdravlje srca. Osobe koje su patile od ovih poremećaja spavanja mogle bi suočiti sa smanjenjem životnog vijeka za čak 7 godina, čak i ako su inače imale zdravo srce.

Foto: Unsplash

Problem su i nesanica i raspored spavanja

Zanimljivo je da su žene pokazale nešto izraženiji utjecaj ovih poremećaja na skraćenje životnog vijeka, s gubicima od oko 7,32 godine, dok su muškarci imali smanjenje od 6,73 godine.

Osim apneje za vrijeme spavanja, istraživanje je također obuhvatilo druge poremećaje spavanja, kao što su nesanica i problemi u rasporedu spavanja. Osobe koje su iskusile ove probleme pokazale su prosječno smanjenje zdravlja srca za 2 godine.

Ovaj alarmantan nalaz naglašava važnost kvalitetnog sna za očuvanje zdravlja srca i općenito zdravog životnog vijeka. Stručnjaci ističu da je važno obratiti pažnju na poremećaje spavanja i potražiti odgovarajuće liječenje kako bi se smanjili rizici povezani sa smanjenjem životnog vijeka.

Kontroverzni srpski folker staje pred oltar: Pozlit će vam od ove ekstravagancije koju su spremili




Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.