Foto: Pexels

Najdugovječniji ljudi konzumiraju ovaj obrok svaki dan: Idealan je za sve uvjete

Autor: F.F

Juha ili temeljac prije obroka ima mnoge koristi za naše zdravlje, a stručnjaci često preporučuju njegovo konzumiranje iz nekoliko razloga. Osim što juha može obložiti crijeva i hidratizirati organizam, ona sadrži i ekstrakte vitamina i minerala iz povrća i mesa, pružajući nam korisne hranjive tvari. Također, juha može biti korisna u borbi protiv viška kilograma.

Minestrone juha, poznata i kao “velika juha” na talijanskom, tradicionalno je jelo koje datira još iz doba starih Rimljana. Današnji recepti za ovu juhu variraju ovisno o regiji, jer svaka ima svoje tajne sastojke. Jedna istraživačka studija o navikama prehrane ljudi u plavim zonama otkrila je da najdugovječnija obitelj svakodnevno konzumira minestrone juhu s tri vrste graha, dizanim kruhom i čašom crnog vina, prenosi Najžena.

Ovaj obrok, bogat cjelovitim biljnim namirnicama, doprinosi dugovječnosti i zdravlju. Inače, plave zone su geografski definirana područja u kojima ljudi često žive iznimno dugi životni vijek. Ova područja obiluju stogodišnjacima, a istraživači su identificirali zajedničke elemente poput zdrave prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i snažnih društvenih veza koje pridonose dugovječnosti stanovnika tih regija.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Ukusno i zdravo

Neki primjeri plavih zona uključuju Okinawu (Japan), Ikariju (Grčka), Sardiniju (Italija), Nicoyu (Kostarika) i Loma Lindu (SAD). Ova juha, koju najdugovječnije obitelji konzumiraju gotovo svakodnevno, temelji se na namirnicama biljnog podrijetla poput graha, mahunarki, zeljanica i žitarica.

Liječnica objasnila zašto je opasno jesti odstajalu rižu: ‘Nisam mogla otići na hitnu’

Minestrone juha je idealna za svako godišnje doba i može se prilagoditi različitim ukusima. Sadrži mnoge hranjive tvari i može se pripremiti s raznovrsnim povrćem i tjesteninom. Za pripremu ove ukusne juhe potrebni su vam sastojci poput graška, tikvica, rajčica, luka, mrkve, češnjaka, celera, maslinovog ulja, makarona, peršina, soli, papra i parmezana. Upute za pripremu uključuju pirjanje povrća, dodavanje rajčica i temeljca, kuhanje tjestenine i povrća, te na kraju dodavanje svježeg peršina i posluživanje s parmezanom.




Ova juha ne samo da je ukusna, već je i hranjiva, te pruža mnoge zdravstvene koristi. Ranije smo pisali o omiljenim grickalicama najdugovječnijih ljudi na svijetu, o čemu više možete pročitati OVDJE.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.