Foto: Unsplash

Najdugovječniji ljudi na svijetu jedu ove grickalice: Izuzetno su zdrave, a jednu svi obožavaju

Autor: Z.S.

Plave zone su određena područja u kojima su znanstvenici utvrdili najveću zastupljenost ljudi koji dožive 100 ili više godina. Te zone uključuju područja Okinawe u Japanu, Ogliastra na Sardiniji, poluotoka Nicoya u Kostariki, otoka Ikaria u Grčkoj i Loma Lindu u Kaliforniji. S obzirom na njihovu dugovječnost mnogi se pitaju u čemu je tajna. Kook je utvrđeno stanovnici tih različitih krajeva Zemlje dijele zajedničke obrasce kada je u pitanju zdrav način života.

Prema Danu Buettneru i timu znanstvenika koji su razvili ideju Plavih oona nakon proučavanja stogodišnjaka iz ovih regija to uključuje hranu koju jedu i međuobroke.


Hrvati piju višu lijekova nego ikad, za jednim su poludjeli: ‘Eksplodirao je i svi ga traže’

Šest grickalica

U nastavku donosimo nekoliko zdravih grickalica koje konzumiraju stanovnici Plavih zona.

Kokice

Nema tko ih ne voli, ali…. Nabavite kokice u zrnu (cijela žitarica bogata antioksidansima i vlaknima) i sami ih pripremiti na maslinovom ili kokosovom ulju, a ne na maslacu. Jednostavno posipajte s malo soli i uživajte.

Foto: Marko Miscevic / Cropix

Edamame mahune

Prema istraživanjima, namirnice na bazi tofua su ključne namirnice u tradicionalnoj prehrani na Okinawi. To isto vrijedi i za edamame, nedozrela, mekana i slatka zrna soje, koje obiluju proteinima, vlaknima i antioksidansima, a sadrže malo kalorija.

Slanutak

Ako tražite alternativu hrskavosti čipsa, pečeni slanutak može postati vaša nova omiljena grickalica. Grahorice su temelj prehrane stanovnika Plavih zona, pa ima smisla da bi ih odabrali i kao međuobrok. Sve što trebate napraviti je istari slanutak iz konzervi i staviti ga na protvan za pečenje, dodati nekoliko žlica maslinovog ulja i začine po vašem izboru, te zapeći. Dobre opcije začina uključuju kumin, chili prah, kajenski papar i papriku.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su osnovna grickalica za stanovnike Plavih zona. Mali su, ali bogati vitaminima i mineralima, ali su izrazito kalorični, pa biste trebali izbjegavati nepotrebno prejedanje. Idealna mješavina uključuje bademe, kikiriki, indijske oraščiće, brazilke i orahe. Ograničite se na maksimalno dvije male šake svoje mješavine orašastih plodova dnevno.


Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Svježe voće

Nema bolje opcije od svježeg voća za međuobrok. Izaberite sezonsko voće.




Foto: Josko Supic / CROPIX

Humus

Još jedan način da isprobate omiljene grahorice stanovnika Plavih zona je da ih pretvorite u humus. Naravno, možete kupiti gotov humus, ali ako ga sami pripremate, možete kontrolirati sastojke i dodati okuse poput pečenog češnjaka, crvene paprike, korijandera, limuna pa čak i avokada.

Pixabay

Humus je poznat po tome da je dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masti. Osim toga, sadrži različite minerale, uključujući željezo, kalcij i kalij, te vitamine kao što su folna kiselina i vitamin C, iako u manjim količinama.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.