
Najlakši način za guljenje krumpira ne zahtijeva ni nož ni gulilicu: Budite gotovi u trenu
Jedan poprilično šokantan detalj o kruhu je podigao društvene mreže na noge, a mogao bi promijeniti način na koji gledate svoj doručak. Kruh je namirnica s kojom se većina nas susreće svakodnevno. Čak i ljudi koji su alergični na gluten konzumiraju poseban kruh bez tog sastojka. Mnogi će svoj dan započeti uz šnitu kruha, što bi se moglo promijeniti nakon jednog poprilično šokantnog detalja.
Naime, još 2016. godine jedna je studija otkrila kako štruce kruga kupljene u supermarketima mogu sadržavati tragove ljudske kose. Ova vijest je ponovno postala viralna nakon što se ta informacija proširila društvenim mrežama, točnije na TikToku. Nije tajna da mnogi prihvaćaju razne savjete i upute s popularne društvene mreže, zbog čega je ova informacija ponovno postala aktualna.
Spomenuta studija je otkrila kako se u kruhu iz supermarketa nalaze aminokiseline koje se koriste za duže čuvanje i održavanje hrane svježom na policama dućana. Te aminokiseline se nazivaju L-cistein (ili E 920), a njih se “najčešće sintetizira” iz ljudske kose. Koristi se i za tretiranje brašna jer poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta, čime i završni proizvod izgleda ljepše. Ta se aminokiselina može proizvesti i u laboratoriju, no jeftiniji je način onaj nad kojim se svi zgražaju – iz ljudske kose.
@reneestakeyreal Did you know there is human hair in store bought bread🤢🍞L-Cysteine is an amino acid used to prolong the shelf life of bread and other products. Hair clippings from barber shops and hair salons are sold to the United States from China and used to make L-Cysteine. Watch to learn how to avoid eating human hair and for more vegan living tips‼️#reneestakey #vegan2022 #veganlife #veganaf #vegantiktok #veganteacher #veganfortheanimals #friendsnotfood #veganliving #veganlifestyle #bread #humanhair ♬ original sound – Renee Stakey
Popularni Vice je izvijestio kako se većina tih aminokiselina dobiva skupljanjem kose s podova salona za šišanje u Kini. Iako se L-cistein ne nalazi u svakoj štruci kruha na policama dućana, ljudi na TikToku su poprilično izluđeni ovom informacijom. Lavinu je pokrenula influencerica Renee Stakey, koja je progovorila o toj temi na TikToku:
“To je aminokiselina, koja je napravljena od ljudskih i životinjskih proizvoda, a ja nisam zainteresirana da to konzumiram. U Kini se prikuplja ošišana kosa s podova brijačnica i frizerskih salona kako bi se prodavale u SAD-u za proizvodnju L-cisteina. Upravo to koriste kako bi našim proizvodima produljili rok trajanja”, rekla je Renee.
Stručnjak uputio apel: ‘Tijekom zime morate nadoknaditi vitamin D, evo kako ćete to učiniti’
Istaknula je i kako se L-cistein ne nalazi na etiketi pakiranja kruha jer se ne mora navesti sastojci koji se koriste za izradu drugog sastojka. Neki su se ljudi javili u komentarima te poručili kako je najlakši način za izbjegavanje L-cisteina odlazak u lokalnu pekaru te kupovina svježe pečenog kruha, piše Indy100.
Najlakši način za guljenje krumpira ne zahtijeva ni nož ni gulilicu: Budite gotovi u trenu
Vaš kruh može ostati svjež i do tri tjedna: Trebate ga spremati na ovo mjesto
Znanstvenici otkrili kako piva utječe na vaš mozak: Iznenađujuće otkriće, evo o čemu se radi
Potresna iskrena ispovijest o mentalnoj bolesti: ‘Mene je sram i strah zbog onoga tko jesam’