Foto: Pexels, Ilustracija

KOLAČ ZA ŽENU: Sto grama dnevno dovoljna su da se ublaže simptomi menopauze

Autor: T.Š.

U godinama menopauze i kasnije, kako bi sačuvale zdravlje, posebnu pažnju trebaju posvetiti prehrani. Upravo će uravnotežena prehrana održat ženu zdravom i vitkom te ublažiti simptome menopauze.

Fitoestrogeni su tvari koje sadrže neke biljke, a koje djeluju na stanje hormona u tijelu. U to ubrajamo: soju, anis, crvenu djetelinu, badem, indijski oraščić, kikiriki, mahunarke, papaju, peršin, rabarbaru, rotkvice, sjemenke lana, sjemenke suncokreta i bundeve, zeleni čaj, žitarice cjelovitog zrna.

KOLAČ ZA ŽENU

Oko 100 g ovoga kolača dnevno dovoljno je da se u tijelo unese onoliko fitoestrogena koliko je dovoljno da se simptomi menopauze ublaže.

Sastojci:

100 g sojina brašna

100 g nerafinirana brašna

100 g zobene kaše




100 g sjemenki lana

50 g sjemenki suncokreta

50 g sjemenki bundeve




50 g sjemenki sezama

50 g mljevenih badema

2 komada sjeckane stabljike đumbira

200 g grožđica

750 ml sojinog mlijekaž1 jušna žlica ekstrakta slada

pola žličice cimeta

pola žličice mljevenog đumbira

Priprema:

U velikoj zdjeli izmiješati suhe sastojke pa dodati sojino mlijeko i ekstrakt slada. Ostaviti da stoji pola sata. Uliti smjesu u dva kalupa obložena papirom za pečenje i uljem. Peći na 190 stupnjeva Celzijevih oko 75 minuta. Odličan je s maslacem ili namazom, a preporuča se pojesi jednu krišku dnevno.

Izvor recepta: Zdravlje iz prirode

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.