Kada kišete, ne smijete začepiti nos i usta: Liječnici upozoravaju što vam se može dogoditi!

Autor: D.D.

Ove godine nam je proljeće donijelo ne samo probleme s alergijama već i dosta nestabilno vrijeme koje utječe na mnoge ljude slabijeg imuniteta. Kao posljedica proljetnih alergija i laganih prehlada javlja se – kihanje, a stručnjaci upozoravaju da se ne suzdržavate u trenutku kada trebate kihnuti već da ispustite taj zrak iz svojeg tijela.

Nikako nemojte zatvarati usta i začepiti nos jer možete prouzročiti teške posljedice po svoje zdravlje.

Upravo je slučaj jednog muškarca koji je napravio baš to poslužio kao temelj za rad “Snap, crackle, and pop: when sneezing leads to crackling in the neck”, objavljen 2018. godine u časopisu British Medical Journal.

Naime, 34-godišnjak je završio na hitnoj nakon što je, kako bi spriječio kihanje, u vratu osjetio puckanje, a nadugo nakon toga i oticanje. Na kraju je došlo do toga da je jedva mogao govoriti, teško je gutao i osjećao je bolove.

Liječnici su čuli zvukove koji su se širili od njegovog vrata pa sve do rebra. Proizvodili su ih mjehurići zraka koji su se uvukli u mišiće prsnog koša. To se obično događa kad osoba doživi traumu prsnog koša, pri čemu zrak iz pluća izlazi u prsnu šupljinu. Zrak je zapravo zarobljen ispod kože.

Muškarac je, zbog prirode ozljeda i rizika od infekcije, hitno primljen u bolnicu, gdje su ga liječnici sedam dana liječili antibioticima, čekajući da oteklina splasne.

Na kraju je sve sretno završilo, a muškarac je dobio preporuku da sljedeći put ne smije držati nos i usta začepljenima kada dobije poriv za kihanjem.




Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.