Foto: Pexels

Rajčice nikada nemojte saditi pokraj ovih biljaka: Bit će manje uroda, a ni okus nije isti

Autor: F.F

Rajčice su popularno jelo zbog svog osvježavajućeg okusa, bogatstva hranjivim tvarima i raznovrsnih načina pripreme. Ljudi ih vole jesti jer su sočne, slatkastog okusa i mogu se konzumirati sirove ili kuhane, u salatama, umacima, juhama, ili kao dodatak jelima poput sendviča i pizza. Osim toga, rajčice su bogate antioksidansima poput likopena, koji može pružiti brojne zdravstvene koristi, uključujući zaštitu od određenih bolesti srca i raka.

Svestranost rajčica u kuhinji i njihova nutritivna vrijednost čine ih omiljenim sastojkom u mnogim jelima širom svijeta. S obzirom na to da su rajčice prilično prilagodljive biljke, sadnja ih može biti prilično jednostavna, pogotovo ako imate odgovarajuće uvjete za uzgoj. No, na neke sitnice morate pripaziti.

Rajčica preferira posebno društvo kad je u pitanju susjedstvo u vrtu. Nije samo važno da je zasađena u plodno tlo, već će uživati samo uz određene biljke – susjede. Evo popisa šest biljaka koje ne biste trebali saditi uz rajčice, piše krstarica.

Foto: Pixabay

Nije dobro ni za jedne, ni za druge

Kupus: Kupus i ostale kupusnjače (poput cvjetače, brokule, i kelja) nisu dobra opcija uz rajčice. Zašto? Jer i rajčice i kupusnjače intenzivno troše hranjive tvari iz tla, pa ako ih zasadite blizu jedna drugoj, sve će se boriti za iste resurse, što će rezultirati lošijim rastom i manjim urodom.

Kukuruz: Još jedan loš susjed za rajčice je kukuruz, ali iz drugog razloga. Ako posadite kukuruz blizu rajčica, možda ćete privući štetočine poput kukuruzne gliste ili crva rajčice, koji će oštetiti plodove rajčica i uništiti urod.

Komorač: Komorač je jednostavno loš susjed za većinu biljaka u vrtu, uključujući i rajčice. Smatra se da komorač oslobađa kemikalije koje inhibiraju rast drugih biljaka u njegovoj blizini, pa se stoga preporučuje sadnja komorača u poseban lonac umjesto u vrtu.

Prije se brala na livadama, a sada je skupocjena i rijetka: Ova biljka iznimno je zdrava i ukusna




Iznenađujuća lista

Patlidžan: Iako su rajčica i patlidžan često partneri na tanjuru, bolje ih je saditi odvojeno u vrtu. Ove dvije biljke mogu zajedno prenositi bolesti koje mogu biti štetne za rast i razvoj biljaka. Zato je najbolje izbjegavati njihovu blizinu u vrtu.

Krumpir: Kao i patlidžan, krumpir dijeli iste bolesti kao i rajčica, pa ih je najbolje saditi odvojeno. Krumpir također može oštetiti korijenje rajčice, koje treba puno prostora za rast.




Orah: Orah oslobađa kemikalije koje mogu inhibirati rast drugih biljaka u blizini. Stoga je preporučljivo ne saditi povrće ili voće u blizini oraha kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice na rast i razvoj biljaka.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.