Ilustracija/Flickr

Izluđuju vas opekline od sunca? Nemojte činiti grešku koja vas može koštati zdravlja!

Autor: Zlatko Govedić

Opekline od sunca veoma su opasne za zdravlje kože i vrlo su neugodne. Mala djeca i osobe s osjetljivom kožom najteže podnose žarenja i bol na koži koji su često neizdrživi.

Opekline su kožna oštećenja zbog kojih se javlja crvenilo, iritacija, bol, peckanje. Prepoznaju se kao bolno i neugodno žarenje na koži, a često se pojave i mjehurići.

Koža pamti opekline na koži i kasnije rezultira starenjem kože. Takve opekline nisu samo bolne nego veoma i opasne za kožu i zdravlje.

Potreba da rukama otklonite mrtvu kožu je velika, ali nikako to nemojte činiti. Svako ubrzano uklanjanje izgorjele kože može usporiti proces regeneracije.

Najbolje je dozvoliti koži da sama “uradi piling” i oslobodi se mrtvih stanica. Koristite se hidratantnim kremama i losionima koji će nahraniti kožu, ili med.

Također, možete upotrijebiti zobene pahuljice natopljene u mlijeku i hladne obloge.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.