fbpx
Foto: Pixabay

ISTRAŽIVANJE SRUŠILO MIT O NAŠEM METABOLIZMU? Stručnjaci tvrde da ljudi trebaju prestati vjerovati u ovo ukoliko žele održati tjelesnu težinu

Autor: Dnevno

Naš metabolizam usporava kako starimo, i to je neizbježno. Ipak, nova studija sugerira da vaš metabolizam ostaje stabilan duže vrijeme nego što ste možda mislili, piše EatThis.

Ta studija bi mogla biti jedan od razloga zašto kažu da su pedesete nove četrdesete.

Studija objavljena prošlog mjeseca u časopisu Science ispitivala je kako se ljudska potrošnja energije mijenja tijekom našeg života.

Kako se troši energija?

Koncept “potrošnje energije” velikim se dijelom prevodi kroz sagorijevanje kalorija. Stoga je pitanje ove studije bilo, od rođenja do odrasle dobi, kako se učinkovitost tijela mijenja u korištenju te iste hrane za energiju.

Međunarodni tim od više od 80 istraživača iz područja biologije, antropologije, prehrane i drugih polja istraživao je, analizirao je 40 godina stare podatke od 6500 sudionika, uključujući i muškarace i žene, u dobi od osam dana do 95 godina.

Za mjerenje varijacija u metabolizmu, znanstvenici su upotrijebili tehniku ​​koja procjenjuje količinu ugljičnog dioksida koju tijelo eliminira. Reklo bi se da su otkrili ono što smo već znali, a to je da se metabolizam počinje usporavati u kasnim dvadesetim godinama i od tada se nastavlja smanjivati. Zapravo, to uopće nije bilo njihovo stvarno otkriće.

Ipak se ne mijenja?

Oni su, naime, otkrili da naš metabolizam zapravo ostaje isti od 20. godine do ranih šezdesetih.

“Iako su znanstvenici pretpostavili da će menopauza uzrokovati usporavanje metabolizma kod žena, to razdoblje hormonalnih promjena koje se tipično događaju u kasnim četrdesetima i pedesetim godinama nije bilo veliki faktor”, tvrdi glavni autor studije, dr. Herman Pontzer.
Zato ostanite zdravi, aktivni i budite ohrabreni jer, kako kaže studija, vaše godine možda nisu najveći indikator sposobnosti vašeg tijela u održavanju tjelesne težine.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.