Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

‘HODAJ ZA ONE KOJI NE MOGU’: Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se u Blatu na Korčuli

Autor: Dnevno

Oboljeli od multiple skleroze Nacionalni dan multiple skleroze ovog vikenda obilježavaju na Korčuli, a pridružit će im se i brojni građani.

Udruga MS tim Hrvatska okuplja oboljele i radi evente koji na vrlo konkretan i vidljiv način potiču senzibilizaciju šire javnosti na probleme oboljelih od ove autoimune bolesti. MS walk je jedna od takvih akcija kojom obilježavamo i Svjetski dan multiple skleroze, ali i Nacionalni dan multiple skleroze koji je ove godine u nedjelju 26. rujna, a centar ovogodišnjeg obilježavanja je mjesto Blato na Korčuli.

Ovogodišnji “MS walk – Hodaj za one koji ne mogu” održat će se povodom Nacionalnog dana multiple skleroze u nedjelju u 16:30 sati u Blatu na Korčuli. Upravo tamo se, naime, okupilo najviše ljudi za Svjetski dan multiple skleroze u svibnju kada je cijelo Blato hodalo u akciji “Svaki korak se broji” u kojoj su u znak podrške oboljelima od multiple skleroze hrvatski građani prehodali 10.237.797 koraka.

Svoje korake građani su mjerili putem aplikacija, a fotografije i snimke dijelili putem Facebook stranice Udruge te na osobnim profilima uz hashtagove: #HodamZaOneKojiNeMogu #SvakiKorakSeBroji.

U Blatu na Korčuli u nedjelju će se okupiti oboljeli, ali i cijela lokalna zajednica koja je podržala oboljele. Svima će biti podijeljene narančaste majice s porukama oboljelih kao i maskice. Koordinator akcije je Ivana Cetinić koja je naša aktivna članica na Korčuli, otoku koji ima visoku razinu svijesti o ovoj bolesti te podržava oboljele što su dokazali u svibnju.

Uoči Nacionalnog dana predavanja će održati Mirjam Jukić, autorica knjige “Imate multiplu? Imam i ja“ te novinarka koja je prehodala, unatoč dijagnozi multiple skleroze, Camino Frances u dužini 830 kilometara također pod sloganom Svaki korak se broji, za sve kolege po dijagnozi koji hodati ne mogu. Uz nju predavanje za oboljele održat će i umirovljena hrvatska braniteljica Vera Ivezić, također oboljela od multiple skleroze koja je prehodala i dva Camina.

Uvodnu riječ u subotu u 18 sati na motivacijskom predavanju dat će i domaćin ovog Nacionalnog dana Ivana Cetinić, Korčulanka koja se bori s multiplom sklerozom i koja je Korčulu u svibnju „digla na noge“ i senzibilizirala na brojne probleme s kojom se susreću oboljeli od ove progresivne neurološke bolesti koju zovu i bolest s 1.000 lica.Nakon predavanja bit će podijeljena i knjiga Mirjam Jukić, koja je svojevrsni priručnik samopomoći oboljelima, ali i članovima njihovih obitelji.




Donacije prikupljene u ovoj akciji idu za nabavku lansirne rampe Danijeli koja je zbog multiple skleroze zarobljena u stanu. Donirati možete OVDJE!

Ukoliko možete izdvojiti određeni iznos molim Vas da uplatite na račun:
ADDIKO BANK – IBAN: HR4625000093207206262
Za plaćanje iz inozemstva SWIFT/BIC CODE je HAABHR22
Opis plaćanja obavezno – DONACIJA ZA RAMPU




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.