Foto: Guliver

Domaći sirup protiv kašlja brzo se spravlja: Koristi se već stoljećima, a trebaju vam samo dva sastojka

Autor: Zlatko Govedić

Zima se približava, a s njom i sezona prehlade i kašlja. Kod blažih slučajeva uvijek možete isprobati kakav prirodni preparat.

U narodnoj je medicini crna rotkva s medom recept za olakšavanje simptoma kašlja te se koristi već stoljećima.

Crna rotkva (Raphanus sativus var. niger), s često zanemarenim ugledom zapravo je bogata ljekovitim svojstvima. Ta korjenasta biljka, koja je sastavni dio mnogih kuhinja, sadrži vlakna, vitamine, minerale i mnoge fitokemikalije koje potiču zdravlje.

Napravite svoju kremu za zatezanje kože lica: Ovim receptom izgledat ćete pomlađeno i osvježeno

No, ključna tajna njezine učinkovitosti protiv kašlja leži u spoju koji se nalazi u crnoj rotkvi.

Sinigrin je spoj koji se može pronaći u brojnim povrtnim kulturama, ali crna rotkva ga ima u izobilju. Kada se rotkva nariba ili izreže, enzimi pretvaraju sinigrin u spoj poznat kao alil izotiocianat.




Alil izotiocianat je prirodni antibiotik i protuupalno sredstvo koje pomaže tijelu da se bori protiv infekcija i upala, kao što su one koje uzrokuju kašalj.

Med je također ključni sastojak ovog prirodnog recepta. Osim što čini okus ovog lijeka ugodnijim, med ima brojna ljekovita svojstva.




On je prirodni antiseptik, protuupalno sredstvo i umirujuće sredstvo za iritiranu grlo. Kombinacija meda i crne rotkve čini ovaj prirodni lijek dvostruko djelotvornijim u ublažavanju kašlja.

Jednostavna priprema

Crna rotkva i med djeluju sinergijski kako bi ublažili kašalj i simptome prehlade. Alil izotiocianat iz crne rotkve pomaže u ubijanju bakterija i virusa, dok med umiruje iritirano grlo i potiče iskašljavanje.

Ovaj prirodni lijek također sadrži vitamine i minerale koji jačaju imunitet, što pomaže bržem oporavku. Prema tome, ne samo da olakšava kašalj, već i potiče opće zdravlje.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina

Sastojci:

1 crna rotkva

4 žlice meda

Priprema:

Operite crnu rotkvu i odrežite joj gornji dio. Izdubite sredinu rotkve tako da napravite malu šupljinu.

Napunite šupljinu medom i prekrijte gornji dio rotkve koji ste prethodno odrezali.

Ostavite da odstoji nekoliko sati ili preko noći kako bi se stvorio sirup.

Primjena:

Pijte jednu čajnu žličicu sirupa tri puta dnevno ili po potrebi.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.