Foto: Pexels

Detektirali četiri neželjene posljedice pretjeranog smijanja: Jedna je opasna po život

Autor: F.F

Ne kaže se bez veze: Smijeh je lijek. Bezbrojna istraživanja ističu izuzetne zdravstvene prednosti smijeha, uključujući jačanje imunološkog sustava i smanjenje razine tjeskobe. Jedno istraživanje sugerira čak da smijeh može pozitivno utjecati na plodnost žena. Žene koje su prolazile kroz postupak in vitro oplodnje i bile zabavljane od strane klaunova imale su 36 posto veće šanse za trudnoću u usporedbi s kontrolnom skupinom koja nije doživjela istu vrstu zabave.

Međutim, unatoč brojnim blagodatima, kao i u mnogim stvarima u životu, previše smijeha može imati negativne posljedice. Postoji nekoliko rijetkih slučajeva u kojima je smijeh doveo do tragičnih ishoda, piše The Sun.


Evo zašto nikako ne biste smjeli spavati s upaljenim grijanjem: Radi više štete nego koristi

Puknuće moždane aneurizme

Intenzivno smijanje može dovesti do puknuća moždane aneurizme, izbočene krvne žile u mozgu. Ovo je rijedak, ali ozbiljan incident koji može rezultirati teškim posljedicama ili čak smrću, s obzirom da aneurizme često prolaze neprimijećene. Stručnjaci smatraju da jedna od 20 osoba ima šansu da im pukne moždana aneurizma. Dr. James Hamblin je još 2011. godine izjavio:

“Ako ste jedan od onih koji šeće okolo s ovim problemom, vjerojatno ni ne znajući da ga imate, smijanje može učiniti da dođe do puknuća moždane aneurizme.

Napadaji astme

Snažne emocije, poput intenzivnog smijeha, mogu izazvati napadaje astme, što je posebno rizično za one koji već pate od ovog respiratornog problema. Ekstremne reakcije tijela na emotivna stanja mogu izazvati teškoće u disanju, često rezultirajući potrebom za inhalatorom. Jedno istraživanje iz 2009. godine otkrilo je kako od 105 ispitanika, od kojih svi imaju astmu, čak 40% njih je doživjelo napadaj astme koji je isprovociran smijanjem.

Ovih pet namirnica ne utječu dobro na vaš mozak: Na listi je i sastojak omiljenog pića
Gelastični napadaji

U rijetkim slučajevima, nekontrolirani smijeh može biti simptom gelastične epilepsije, rijetkog stanja koje pogađa jedno od tisuću djece. Ovo stanje može izazvati neugodna iskustva poput gubitka kontrole ili osjećaja straha. Kako prenosi The Sun, najčešći uzrok gelastičnog napada je mali tumor u hipotalamusu.

Gušenje

Prejako smijanje može ometati normalno disanje, što, iako rijetko, može uzrokovati gušenje. Unatoč tome, stručnjaci smatraju da su šanse za smrt od gušenja uslijed smijeha vrlo male, posebno za zdrave osobe. Dr. Megan Kamath, kardiologinja na Sveučilištu California u Los Angelesu je rekla:

“Bilo je slučajeva u kojem su ljudi umrli od smijanja, odnosno gušenja ili srčanog udara, i dalje su jako male šanse da će se to dogoditi zdravim osobama”.

U konačnici, smijeh ostaje snažan saveznik za zdravlje, ali kao i sa svim stvarima, umjerenost je ključna kako bi se izbjegle neželjene posljedice.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.