Ilustracija/iStock

Čudotvorni korijen istočnjačke medicine za koji se vjeruje da čisti organizam, smanjuje stres i jača potenciju!

Autor: Zlatko Govedić

Azijski ginseng, žen-šen, đavolski grm, (Panax ginseng), biljna je vrsta iz porodice brestanjevki (Araliaceae). Uglavnom raste u planinskim i šumskim područjima u Koreji, u sjeveroistočnoj Kini i istočnom Sibiru. Korijen se rabi u ljekovite svrhe. Visokokvalitetan divlji ginseng postiže vrlo visoku cijenu.

Naročito je cijenjen u kineskoj, japanskoj i korejskoj tradicionalnoj medicini. Djeluje prije svega kao adaptogen (smanjuje utjecaj stresa na organizam), te je izvanredno sredstvo za jačanje posebice starijih i iscrpljenih osoba. Snižava razinu šećera u krvi. Dokazano je i da poboljšava kognitivne funkcije. Djeluje i na imunitet te cirkulaciju. U Europi je poznatiji kao sredstvo za poboljšanje potencije. Rabi se kao stimulans, sredstvo za povećanje otpornosti organizma prema raznim stresnim situacijama i bolestima. Odgađa pojavu zamora i poboljšava fizičke sposobnosti.

Preporučuje se:

– sportašima i osobama koje obavljaju teške fizičke poslove
– oboljelima od bronhitisa, astme, artritisa, raznih upala i zaraze kandidom
– nakon zračenja i kemoterapije
– osobama koje pate od anemije te imaju slabu cirkulaciju
– osobama s probavnim smetnjama
– za ublažavanje simptoma PMS-a
– muškarcima u andropauzi i ženama u menopauzi
– protiv nesanice, depresije i kroničnog umora
– za opću vitalnost i detoksikaciju organizma

Način pripreme čaja

Dodajte komadiće suhog korijena (1 do 2 g) u šalicu vrele vode i ostavite da odstoji 5 minuta. Komadiće korijena možete iskoristiti još 2 do 3 puta za takvu pripremu čaja, a zatim ih možete pojesti. Konzumirajte maksimalno šest mjeseci.

Ako pijete lijekove za navedene bolesti, nastavite ih piti. Ove upute nisu lijek, nego pomoć koja nekome može olakšati tegobe, dok nekome ne mora.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.