Foto: Pexels

Ako primijetite ovaj simptom na koži, mogli bi biti u problemu: Evo što napraviti u nedostatku cinka

Autor: F.F

Cink je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u mnogim funkcijama tijela, uključujući podršku imunološkom sustavu, zgrušavanje krvi te pravilan rad štitnjače. Nedostatak ovog minerala često se javlja, što može dovesti do niza problema, a jedan od neobičnih simptoma koji ukazuje na nedostatak cinka je spor proces zacjeljivanja rana.

Kada se suočimo s manjim ozljedama poput posjekotina ili ogrebotina, normalno je da se krv zgrušava brzo kako bi spriječila infekcije i ubrzala proces zacjeljivanja. Međutim, nedostatak cinka može uzrokovati oslabljeni imunološki sustav, što rezultira sporijim zacjeljivanjem rana, jer cink igra ključnu ulogu u obnovi kože.

Osim problema sa zacjeljivanjem rana, nedostatak cinka može se manifestirati kroz simptome poput akni, poremećaja spavanja, bolova u trbuhu, proljeva, problema sa sluhom ili vidom te gubitka kose, piše Najžena.

Foto: Pexels/Ilustracija

Iznimno je bitan

Važno je osigurati adekvatan unos cinka putem prehrane jer tijelo samo ne proizvodi dovoljno ovog minerala. Namirnice poput crvenog mesa, ribe, sira, orašastih plodova i žitarica, poput prosa, zobi i heljde, predstavljaju izvrsne izvore cinka. Osiguravanje uravnotežene prehrane bogate cinkom ključno je za održavanje optimalnog zdravlja.

Daniel iz Njemačke došao na studij u Hrvatsku i iznenadio odlukom: Ovo je prava rijetkost

Cink je bitan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Sudjeluje u stvaranju i održavanju bijelih krvnih stanica, koje su ključne za obranu tijela od infekcija. To je mineral koji potiče normalan rast i razvoj tijekom djetinjstva, adolescencije i odrasle dobi. Posebno je važan za trudnice zbog podrške razvoju fetusa.




Naravno, ako primijetite da vašem tijelu fali cinka, osim što možete konzumirati navedene namirnice, uvijek se možete obratiti svojem liječniku.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.