Foto: Goran Mehkek / CROPIX/Ilustracija

Postoji alternativa za dobivanje punog oprosta za koju malo ljudi zna

Autor: M.B.

Jeste li znali da je uz molitvu pred raspelom vezan oprost? Korizma je doba godine kada se katolici posebno usredotočuju na pokajanje, pokoru i traženje pomirenja s Bogom. Korizma je vrijeme milosti! Osim vremena posta, molitve i milostinje kao pripreme za Veliki tjedan, korizma je također vrijeme kada Crkva pruža različite načine za dobivanje punog oprosta, piše Vjera.hr. 

Molitva križnog puta, sveta krunica, odlazak na euharistijsko klanjanje ili čitanje ili slušanje Svetoga pisma neki su od načina da se pristupi ovoj riznicama milosrđa. Međutim, postoji još jedna malo poznata alternativa za dobivanje punog oprosta tijekom korizmenih petaka: molitva molitve “Evo dobri i najslađi Isuse…” ispred slike Isusa Krista Raspetoga, uz ispunjavanje određenih uvjeta.

Priručnik oprosta Enchiridion Indulgentarium utvrđuje da bi “svakog petka u korizmenom vremenu trebalo izmoliti molitvu, “’Evo, o dobri i preslatki Isuse,’ ispred kipa Isusa Krista Raspetog nakon svete pričesti…” Također, djelomični oprost može se dobiti ako se izgovara bilo koji drugi dan u godini kao zahvala nakon pričesti.

Evo kako se moli

Molitva pred raspećem Isusa Krista raspetog:

Evo, o dobri i preslatki Isuse,
bacam se pred tvojim koljenima
i s najvećim žarom srca molim te i zaklinjem:
daj utisni u moje srce živa čuvstva vjere,
ufanja i ljubavi te pravu pokoru
za moje grijehe i najčvršću volju da ih popravim.
To molim promatrajući u sebi
i gledajući u pameti tvojih pet rana
i imajući pred očima ono što
prorok David reče o tebi, dobri Isuse:
«Probodoše ruke moje i noge moje;
prebrojiše sve kosti moje» (Psal. 21)

Amen.

‘Iz gomile u Međugorju progovorio mu demon i rekao…’ Molila je krunicu svaki dan i njen muž se obratio na čudesan način
Tri temeljna uvjeta

Osim ovih posebnih oblika, da bi dobili bilo kakav potpuni oprost, vjernici također moraju ispuniti ova tri temeljna uvjeta:

1. Ići na ispovijed (biti u stanju milosti)
2. Pričestiti se
3. Moliti se na papine nakane (Crkva predlaže jedan Oče naš i jedan Zdravo Marijo.)
Ne potratimo ovo blago milosrđa!

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.