Foto: Pixabay/Ilustracija

Katolicima i u Hrvatskoj stigao poziv: ‘Ako se Božja ruka ne umiješa, sve će biti izgubljeno’

Autor: Z.K.

Ovaj je tjedan kardinal Raymond Burke, prefekt emeritus Apostolske signature, uputio poziv katolicima diljem svijeta da se pridruže devetomjesečnoj devetnici, tražeći zagovor i zaštitu Gospe od Guadalupe kao odgovor na izazove našeg vremena.

“U svijetu koji se suočava s velikim bolestima, u Europi i dalje traje rat. Nakon godina primirja, nova invazija na Palestinu prijeti destabilizacijom Bliskog istoka. Teološke rasprave su politizirane i navode milijune vjernika da napuste svoju vjeru. Biskup piše: ako se Božja ruka izravno ne umiješa, sve će biti izgubljeno”, stoji na službenoj stranici molitvene inicijative.

Ova devetnica započet će u utorak, 12. ožujka, a završit će u četvrtak, 12. prosinca 2024., koji se podudara s blagdanom Djevice Guadalupske, danom na koji će se također izvršiti posebna posveta Majci Božjoj. Tijekom ovog molitvenog razdoblja, katolici koji se registriraju (na kraju teksta) i obvežu sudjelovati u devetnici dobivat će mjesečno, putem e-pošte, ne samo redovita pisana razmišljanja i molitve, nego i poruke ohrabrenja i duhovne savjete na videu od kardinala Burkea, koji je utemeljitelj Svetišta Naše Gospe od Guadalupe u Wisconsinu, u SAD.

‘Nije pozvao na strah’

U video poruci podijeljenoj tijekom vikenda, kardinal je naglasio da nas Bog “nije pozvao na strah”. Naglasio je da su, unatoč tami našeg vremena, vjernici ukorijenjeni u “istini i ljubavi Kristovoj”, kao i u “vjernoj brizi njegove majke”. Kardinal Burke kontekstualizirao je ovu poruku prisjećajući se povijesnog razdoblja sličnog sadašnjem:

‘Iz gomile u Međugorju progovorio mu demon i rekao…’ Molila je krunicu svaki dan i njen muž se obratio na čudesan način
“Gospa se prvi put ukazala u San Juan Diegu prije otprilike 500 godina u vrijeme vrlo slično našem. I tada se svijet borio s glađu i bolešću, a rat u Svetoj zemlji prijetio je pretvoriti taj prekrasni, izmučeni kraj u kaos. Nadalje, otrovna zbrka unutar Crkve nagrizala je vjeru kršćana diljem svijeta.” Tada se, ističe, opažalo kako su “sile grijeha uzmicale pred Gospinom prisutnošću”. Uz pomoć svetog Juana Diega, Djevica je privukla “gotovo devet milijuna novih duša u Crkvu u vrijeme smrti svetog Juana Diega 1548.”

“Istu tu majčinsku brigu i zaštitu tražimo i danas: brigu i zaštitu koju će nam ona dati ako to žarko tražimo“, istaknuo je kardinal, piše Vjera.hr. 
Autor:Z.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.