Foto: Nera Simic / CROPIX

Veliki skup podrške Ukrajini u Zagrebu: ‘Poruka svijetu, dajte im sve što im treba’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Braneći se od ruske agresije, Ukrajina brani slobodu i demokraciju zapadnih zemalja i u tome je treba podržati, poruka je subotnjeg skupa podrške za Ukrajinu u Zagrebu u povodu druge godišnjice početka ruske invazije. Ukrajinski veleposlanik Vasilij Kirilič rekao je kako je poruka svijetu da u ovom trenu podrži Ukrajinice: ‘Dajte im sve što im treba’. Dodao je kako je to važno u trenucima borbe i obrane slobode i demokracije.

Prema ukrajinskom veleposlanstvu, Rusija je tijekom dvije godine rata ubila 11.634 civila, uključujući 514 djece, uništila 110.957 stambenih zgrada, 2892 obrazovne i 723 zdravstvene ustanove.

“Sloboda i demokracija su ključne riječi svakog Ukrajinca. To su riječi kojih se boji ruski agresor. U strahu pred ovim vrijednostima, on traži mogućnost da uništi svakoga tko ih drži u srcu”, dodao je Kirilič. Američka veleposlanica Nathalie Rayes kazala je da postupci Moskve u Ukrajini potkopavaju međunarodna načela ključna za mir i sigurnost.

“Ugrožavajući te principe, Rusija ugrožava sam međunarodni sustav, prijeti prosperitetu i budućnosti Europe i njenih transatlantskih partnera. Ne smijemo dozvoliti Rusiji da pobijedi niti ćemo to dozvoliti. Demokracije svijeta će čuvati slobodu sada, sutra i zauvijek”, rekla je Rayes.




‘Ukrajina na pregovore mora doći snažna’

William De Baets, belgijski veleposlanik u Hrvatskoj, kazao je da će Europa nastaviti podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”.

“Kada dođe vrijeme, Ukrajina za (pregovarački) stol sa svojom formulom za mir mora doći snažna. Zato što je ukrajinska borba također borba za naše zajedničke temeljne vrijednosti i načela. Demokracija, suverenitet, teritorijalni integritet, ljudska prava i vladavina prava. Njihova pobjeda će biti i naša pobjeda”, rekao je De Baets.

Gradonačelnik Tomašević podržao Ukrajinu

„Od početka ruske agresije na Ukrajinu Grad Zagreb se uključio  u brojne akcije kako bi raseljenim osobama iz Ukrajine omogućili što jednostavniju prilagodbu životu u Zagrebu. To ćemo činiti i ubuduće te razvijati daljnju suradnju između Zagreba i Kijeva nakon Sporazuma o suradnji koji je prije nekoliko mjeseci usvojila Gradska skupština“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.




Na skupu je rekao „Nadam se da će rat u Ukrajini što prije završiti, vjerujem da će Ukrajina u tom ratu pobijediti i očekujem da što prije bude primljena u članstvo u EU.”

Foto: Nera Simic / CROPIX

Gradonačelnik je u svom govoru posebno zahvalio svim Zagrepčanima i Zagrepčankama jer su pokazali svoje široko srce, dobrodošlicu i otvorenost prema svim Ukrajincima koji su zaštitu od ratnih stradanja potražili u Zagrebu.

Grad Zagreb je za raseljene osobe iz Ukrajine osigurao besplatni javni prijevoz, a za djecu iz Ukrajine upise u gradske vrtiće, osnovne i srednje škole. Nedugo nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, Grad Zagreb je osigurao i prostor u centru grada za Ukrajinski dom u kojem se odvijaju brojne kulturne i druge aktivnosti ukrajinske zajednice u Zagrebu.

Lijepa Julia i Aleksej Navaljni zaljubili su se na prvi pogled: Njihovoj kćeri jedan je trenutak bio posebno težak

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.