Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Kako će Plenković kompenzirati Pupovčevu lojalnost i što će biti sa njegovim važnim SDSS-ovcima?

Autor: Ivan Andrić/7dnevno

Odluka je pala, da bi ispunio formu i zadovoljio uvjete svojih koalicijskih partnera iz Domovinskog pokreta, premijer Andrej Plenković pristao je na to da u njegovoj budućoj vladi ne sudjeluje SDSS, stranka na čijem je čelu dugogodišnji saborski zastupnik Milorad Pupovac.

To, međutim, ni izbliza ne znači da će Plenković dugoročno raskinuti suradnju s Pupovcem, koji se u proteklih osam godina pokazao kao njegov najlojalniji, ali i najmanje zahtjevan suradnik.

Znajući za to, i pojedinci u HDZ-u pitaju se kako će Plenković kolegi Pupovcu kompenzirati to što mu je bio i ostao lojalan, a dio njih pita se i što će biti sa svim onim SDSS-ovcima i kadrovima bliskim Pupovcu koji su raspoređeni po raznim resorima i državnim tvrtkama.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kolona traktora

U tom kontekstu poseban naglasak stavljaju na Ministarstvo kulture i medija, zbog kojega HDZ-ovci i jesu vodili polemike s Domovinskim pokretom jer Plenković nije želio dati taj resor novim koalicijskim partnerima, što su mnogi protumačili kao pokušaj zaštite ministrice Nine Obuljen Koržinek. Kada govore o kadrovima bliskima Pupovcu u ovom ideološkom resoru, tada i članovi Plenkovićeve stranke spominju ministričinu savjetnicu Anetu Vladimirov, koja je usput budi rečeno zamjenica predsjednika Srpskog narodnog vijeća, odnosno Pupovčeva zamjenica koja u Ministarstvu kulture djeluje s još dvije stručnjakinje – Romanom Matanovac Vučković i Dubravkom Đurić Nemec.

Malo je komu u HDZ-u jasno zašto je Obuljen Koržinek savjetnicu šefa SDSS-a izabrala za svoju savjetnicu, ali s druge strane, oni koji ovu mladu ženu poznaju svjedoče da je riječ o velikoj ljubiteljici radionica poezije i balkanske glazbene tradicije te da bi i to mogla biti njezina poveznica s kulturom u koju je ušla i kao autorica vlastite zbirke poezije. U resoru ministrice Obuljen Koržinek potpredsjednica Srpskog narodnog vijeća zadužena je za područje nematerijalne kulturne baštine i poslova vezanih uz zaštitu, očuvanje i promociju kulturnog nasljeđa nacionalnih manjina, što podrazumijeva i kulturu sjećanja i identitet nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Pupovac je najmoćniji političar u državi, iako nije u Vladi: Evo kako je to moguće




Inače je Vladimirov rođena 1980. godine u Srbiji, u kojoj se školovala. Završila je sociologiju u Beogradu. Iako danas živi i radi u Zagrebu, njezina prva adresa u Hrvatskoj bio je Pakrac, u koji se preselila 2006. godine. I unutar Srpskog narodnog vijeća Vladimirov se bavi kulturom, ondje je, naime, zaposlena na poslovima kulture sjećanja, izdavaštva i zaštite spomeničke baštine, a uz to je i članica Savjeta Javne ustanove spomen-područja Jasenovac. Aktivna je i u Antifašističkoj ligi, Centru za mirovne studije, kao i u SKP-u Prosvjeta te Vijeću srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Ujedno je Vladimirov suvoditeljica eksperimentalnih radionica poezije realiziranih u sklopu programa Udruge Domino.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Htjela bacati vijenac u Dunav

U razgovoru za tjednik srpske nacionalne manjine Novosti Vladimirov je svojedobno priznala kako ju je oblikovala jugoslavenska književna baština. Svojedobno se u jednom od svojih medijskih istupa referirala i na stav srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o Oluji, koju je on okarakterizirao kao najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, prilažući tomu i fotografiju kolone traktora na kojima su se Srbi vratili u Srbiju tijekom spomenute akcije.

“Na toj fotografiji s mosta u Rači vidjela sam reakcije nekih svojih prijatelja iz Srbije, a izbjegli su iz Hrvatske baš u Oluji. S njima dijelim nezadovoljstvo pristupom koji je bukvalan u prikazu onoga što se događalo”, rekla je savjetnica ministrice kulture iskazujući nezadovoljstvo što nema epiloga za počinjene ratne zločine, pa ni kvalifikaciju ratnih zločina na sudovima, uz tek rijetke iznimke.




U razgovoru za Jutarnji osvrnula se pak na 17. studenoga, dan kada Pupovac običava bacati vijence u Dunav. “17. studenoga u Dunav se vijenci bacaju kako bismo se sjetili i onih kojih se nažalost malo tko sjeti”, rekla je Vladimirov koja je pritom zasigurno mislila na Srbe koji su poginuli tijekom pada Vukovara 18. studenoga 1991. godine.

Foto: Josip Moler / CROPIX

Bez fotelje

Osim što i dio HDZ-ovaca ministričinoj savjetnici zamjera neke izjave koje smatra neprimjerenima, dio će njih reći da ona praktički i ne sudjeluje na svečanostima nacionalnih manjina, već se na takvim događanjima uz Obuljen Koržinek pojavljuje uglavnom savjetnica Đurić Nemec, koja je primjerice sudjelovala na proslavi 15. godišnjice djelovanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika u organizaciji Saveza Roma Kali Sara i Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Hoće li, unatoč tim zamjerkama iz vladajućih redova, Vladimirov ostati uz ministricu Obuljen kada se formira iduća vlada, teško je reći, no izgledno je da se SDSS-ov Mile Horvat neće zadržati u Ministarstvu gospodarstva na poziciji državnog tajnika, baš kao i to da Anja Šimpraga više neće biti potpredsjednica Vlade nego “obična” saborska zastupnica, zbog čega bez saborske fotelje ostaje njezin stranački kolega Boris Milošević, koji je bio prvi potpredsjednik Vlade iz SDSS-ovih redova u Plenkovićevoj vladi.

Autor:Ivan Andrić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.