Ilustracija/Gradska tržnica Sisak

UN upozorava na probleme u opskrbi hranom; SELJACI: ‘Otvorite nam tržnice!’

Autor: D.Kt.

Pandemija koronavirusa mogla bi utjecati na sigurnost opskrbe nekih vrsta hrane s obzirom da je uvođenje mjera izolacije i ograničavanja kretanja negativno utjecalo na dostupnost radne snage, priopćila je organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), a prema njihovoj procjeni problemi s opskrbom mogu se očekivati tijekom travnja i svibnja. Također, zbog suspenzije izvoza koje su neke zemlje već uvele  – Vijetnam za rižu, Kazahstan za šećer, ulje i povrće, Rusija za prerađene žitarice – osim poteškoća u opskrbi može se čekivati i ubrzani rast cijena hrane.

Skok cijena može se očekivati kod hrane poput mesa i artikala s kratkim rokom trajanja, a ne toliko kod glavnih prehrambenih artikala kojih je dovoljno na zalihama, smatra FAO, no upozorava da će probleme s opskrbom hrane najviše osjetiti ekonomije u kojima uvoz ima viši udio u ukupnoj opskrbi hranom, među koje spada i Hrvatska, iako nas FAO ne navodi u izvješću budući da je hrvatski udio u svjetskoj ekonomiji toliko minoran da spada u zonu statističke pogreške.

Nekadašnji predsjednik Udruženja za poljoprivredu HGK i dugogodišnji poljoprivredni konzultant Stipan Bilić u izjavi za Dnevno kaže da je upravo sada prilika da se ponovno otvore tržnice, a odluku Nacionalnog stožera o njihovom zatvaranju ocijenio je najgorom mogućom odlukom.

„Sad je prilika da se domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji omogući prodaja i da se otvore tržnice. I ne samo to –  na svakom gradskom raskrižju trebalo bi bez naplate najamnine poljoprivrednim proizvođačima dozvoliti postavljanje štandova za prodaju njihovih proizvoda, jer ako seljak u roku pet dana ne uspije prodati povrće, ono propada i mora se baciti“, pojašnjava Bilić svjestan činjenice da bi to bila ne-tržišna mjera, ali bi bila strašno korisna i za proizvođače i za potrošače.

„Država je zatvorila tržnice, ali je omogućila trgovinama da prodaju voće i povrće iz uvoza, iz Italije, primjerice, koje je možda i kontaminirano koronavirusom, ali zato voće iz doline Neretve sigurno nije“, navodi Bilić.

AKO SE ZATVORE GRANICE, HRVATI ĆE OSTATI GLADNI! ‘Zbog uvozne mafije nemamo domaću proizvodnju!’




Rast cijena hrane Hrvatska će dočekati u vrijeme Vladine kontrole cijena što bi moglo izazvati nestašicu jer teško da će izvoznik iz neke zemlje pristati da mu se proizvod u Hrvatskoj zbog odluke naših političara prodaje po cijeni ispod tržišne.

„Vladina kontrola cijena će izazvati nestašicu, osim ako država poduzećima ne podmiri razliku od kontrolirane do tržišne cijene“, pojašnjava Bilić i dodaje da će se ovakovom odlukom Vlade samo potaknuti nered jer će građani početi jurišati na trgovine i kupovati zalihe za nekoliko mjeseci, ponuda neće moći odgovoriti na potražnju, a trgovci i proizvođači neće smjeti podići cijene jer ih Vlada kontrolira. I eto nestašice.

U slučaju nedostatka hrane na domaćem tržištu zbog zatvaranja granica i ograničavanja izvoza iz zemalja iz kojih uvozimo određene proizvode, uloga Vlade bi bila u „distribuciji manjka“, kaže Bilić. A kako izgleda distribucija nečega što nedostaje vidjeli smo tijekom 80-ih u vrijeme hiperinflacije kada smo stajali u redovima za kavu i deterdžent, dobivali bonove za benzin, kupovali ulje ograničeno na količinu jedne litre i šećera na jedan kilogram.




„Pokrivenost izvoz i uvoza je na razini 60 posto i opada kroz godine čime smo jedni od najgorih u Europi. Primjerice uvozimo jeftine jabuke koje su bile više mjeseci u hladnjačama,ali naše domaće jabuke ne mogu doći na police trgovina da njih kupujemo. Nakon niza mjeseci u hladnjačama meso, koje više ne mogu ili ne smiju prodati u svojoj zemlji, prodaju nama putem svojih trgovačkih lanaca i naravno uz svu pomoć administracije i politike“, podsjeća Nenad Matić iz Zelene liste.

„Cijeli ovaj mandat Vlada se bavila uvozom aviona, umjesto da se bavila povećanjem vlastite proizvodnje hrane za što ne treba posebna znanost, tehnologija ni ulaganja, već samo poštena vlast i organizacija tržišta zakonima kakvi su u EU čije ostale članice štite svoje proizvođače, a ne pogoduju uvoznom lobiju“, napominje Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske i podsjeća da je veliki problem to što Hrvatska nema Strategiju razvoja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.