Foto: Guliver Image

Tri Hrvatice preselile u Indiju, nije sve bajno: ‘To mi je bilo najteže prihvatiti’

Autor: Dnevno.hr

Velik broj Hrvata napustio je Lijepu našu i odlučio graditi život u “obećanoj zemlji” Njemačkoj ili pak u Irskoj, no malo kome je na pamet palo da našu adresu zamijeni indijskom

Tri Hrvatice, Ines, Silvija i Nikolina poprilično su iznenadile odabirom i sreću potražile miljama daleko u jednoj od najmnogoljudnijih zemlja na svijetu, koja ujedno i ne slovi za jednu od najsigurnijih za pripadnice ljepšeg spola. A takva odluka iznenadila je i njihove nove sunarodnjake.

“Dosta često me pitaju kako to da jedna strankinja, jedna bijela žena, živi u Indiji, i tako dugo s obzirom na to da možda Indija nije po svačijem ukusu. Velika je, dosta je prometna, ima jako puno izazova… To su temperature gdje ja živim kroz cijelu godinu otprilike između 43 i 45 °C. Tako da imamo, mi se uvijek zezamo, period pećnice, mikrovalne i delhijske ‘zime'”, rekla je za HRT Nikolina, koja je dobila stipendiju indijske vlade za studij u državi Kerala.

Foto: Pixabay

‘Kako ćemo? Lako ćemo’

Silvija pak živi u Delhiju i bavi se opernim pjevanjem. Iako je prije bila sklonija negativnim komentarima, s vremenom se prilagodila na kulturu koja se po nekim stvarima razlikuje od naše.

“Meni je najteže prihvatiti kašnjenje. Nepoštivanje, ja bih rekla, vremena i dogovora”, rekla je Silvija, kojoj smeta i zagađenje. Ines pak ističe da radni dan u Delhiju ne počinje kao u nas u sedam ili osam sati već kasnije pa je teško u jednom danu obaviti više zadataka koje ste si zacrtali.

“Sve je moguće, sve ćemo. Kako ćemo? Lako ćemo, na neki način. Znači, u Indiji nema stresa u tom smislu, što je pozitivna stvar”, kaže Ines koja je u Indiju došla zbog studija, a sada je udana za indijskog državljanina Jatina.

I BOGATIM NIJEMCIMA HRVATSKA JE PRESKUPA? Jasno rekli što misle o nama, radije će u Egipat nego na Jadran




‘Gost je bog’

Hrvatice su za HRT također usporedila svoje sunarodnjake s Indijcima. Nikolina smatra da se teško može usporediti temperament. “Ja mislim da se naš temperament teško može mjeriti s bilo kojim temperamentom u svijetu, mislim da smo mi jako prepoznatljivi po svojoj srčanosti i toplini i strasti i direktnosti. Možda se izražavamo predirektno. Indijci su u komunikaciji puno sramežljiviji, možda nisu toliko direktni, jako su pristojni, jako su mekani, jako su nježni, pažljivi”, uočila je.

Ines, pak, navodi da su Hrvati i Indijci slični po gostoprimstvu. “Mislim da su Indijci jako gostoljubivi, vole strance. U Indiji vrijedi jedno vjerovanje ‘Atiti devo bava’, što znači ‘gost je bog’. Na neki način svakog gosta koji nam, primjerice, dolazi u kuću, tretiraju kao više biće”, navodi. Silvija je primijetila kako Indijci brinu za zajednicu.




“Recimo ja sam imala malariju i bilo je jako, jako loše. Svi moji susjedi su mi dolazili pomoći, nose vam hranu, obitelj dolazi, tako da jako ste zbrinuti, rekla bih tu što se tiče te zajednice – divni su. I nikad se nećete osjećati samom u situacijama, uvijek će vam htjeti pomoć i imat ćete nekog na svojoj strani. I to neće biti da nešto očekuju, nego će najiskrenije biti zabrinuti i brinuti se za vas. To je vjerojatno do religije ili nekakvog odgoja. Rekla bih da je to jedna od divnih stvari ovdje, što bismo mi isto na Zapadu mogli iskopirati, da nismo toliko samo za sebe”, zaključila je operna pjevačica za HRT.

 

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.