Foto: Guliver /AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Reuters objavio ekskluzivu: ‘Vladimir Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini’

Autor: Bojan Terglav

Ugledni svjetski medij Reuters javlja kako je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman zaustaviti rat u Ukrajini. Putin bi navodno pristao na dogovoreni prekid vatre koji bi priznao trenutne linije bojišnice, rekli su za Reuters četiri ruska izvora, napominjući da je spreman nastaviti rat ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, rekla su za Reuters da je iskusni ruski vođa izrazio frustraciju maloj skupini savjetnika zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odluke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da isključi bilo kakve pregovore.

“Putin se može boriti koliko god bude potrebno, ali je također spreman na prekid vatre – da zamrzne rat”, rekao je četvrti sugovornik, visoki ruski izvor koji je radio s Putinom i upoznat je s razgovorima na najvišim razinama u Kremlju. On, kao i ostali navedeni u ovoj priči, govorio je pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivost teme.

Screenshot, ilustracija

Peskov: Rusija ne želi ‘vječni rat’

Reuters je razgovarao s ukupno pet osoba koje rade ili su radile s Putinom na visokoj razini u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata na trenutnim linijama bojišnice.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, odgovarajući Reutersov upit, rekao je da je Putin više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, napominjući da zemlja ne želi ‘vječni rat.’ Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i obrane nisu odgovorila na upite.

Prošlotjedno imenovanje ekonomista Andreja Belousova za ruskog ministra obrane neki su zapadni vojni i politički analitičari smatrali stavljanjem ruske ekonomije na stalnu ratnu osnovu kako bi se dobio dugotrajan sukob. To je uslijedilo nakon stalnog pritiska na bojištu i teritorijalnih napredovanja Rusije u posljednjim tjednima.

Tko je mogući Putinov nasljednik? Spasio je šefa od medvjeda, sudjelovao u tajnim operacijama




Putinu su dosadašnji uspjesi na bpojištu dovoljni da narodu ‘proda’ pobjedu

Međutim, izvori s kojima je Reuters razgovarao tvrde da bi Putin, koji je ponovno izabran u ožujku za novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije kako bi stavio rat iza sebe. Nisu izravno komentirali novog ministra obrane. Na temelju njihovog znanja o razgovorima u višim krugovima Kremlja, dva izvora su rekla da Putin smatra da su dosadašnji uspjesi u ratu dovoljni da se narodu proda pobjeda.




 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.